Published On: Ned, pro 27th, 2020

ŠTO SE KRIJE IZA 4 ZIDA: Alarmantni porast obiteljskog nasilja u Neretljana

U odnosu na ne tako davno vrijeme kada se, uslijed mediteranskog načina života “znalo sve o svakome”, danas su i prvi susjedi sve otuđeniji. Ritam života je ubitačan, jer u svakodnevici i trci za zaradom u cilju pukog preživljavanja, roditelji nemaju vremena posvetiti dovoljno pažnje djeci, ali ni sami sebi. Sve je još teže u uvjetima zime i koronakrize.

Jer, povremene napetosti koje su među članovima obitelji do sada samo tinjale, u uvjetima pandemije i prisilnog boravka unutar četiri zida stana ili kuće sve pojačava do maksimuma te nisu rijetke eskalacije sukoba.

Dokazuju to i najnoviji podaci Policijske uprave dubrovačko – neretvanske iz koje smo doznali da je na području najjužnije hrvatske županije ove godine došlo do znatnog povećanja broja kaznenih djela i prekršaja iz oblasti obiteljskog nasilja, piše Dubrovački vjesnik. 

Naime, ove godine je zabilježeno 340 podnesenih kaznenih i prekršajnih prijava, što je gotovo za polovicu odnosno za 43 posto više prijava iz segmenta obiteljskog nasilja. A da uopće nije riječ o malom povećanju govori i podatak da je 2019. godine zabilježeno “samo” 237 prijava tako da 340 prijava tijekom godine koja još nije završila predstavljaju alarm na kojeg moraju žurno reagirati ne samo socijalne službe, nego i sami građani.

Jer, maltretirane osobe su žrtve koje prečesto nemaju hrabrosti prijaviti obiteljskog nasilnika, tako da nasilje i dalje trpe, tješeći nerijetko sami sebe kako ih nasilnik “zapravo voli, ali su one same krive štio su ga iziritirale te je nasilno reagirao”.

Recimo i to da je 2018. godine zabilježeno 276 prijava, godine 2017. bilo je 264, a godine 2016. “samo” 213 prijava.

– Pandemija, odnosno mjere ograničenja koje su se provodile, ili se još uvijek provode, utjecale su i na društvo i na živote pojedinaca, ne samo u Hrvatskoj ili u našoj Županiji, nego u svijetu. Određeni period morali smo provesti unutar svojih domova, neki naši sugrađani našli su se u egzistencijalnim problemima, a neki su nažalost pretrpjeli i gubitak člana obitelji. Sve su to pritisci koji su zasigurno utjecali na ponašanje pojedinaca unutar zatvorenog obiteljskog kruga i doveli do povećanja obiteljskog nasilja – ističu u dubrovačkoj PU i dodaju:

– Iako se bilježi povećanje obiteljskog nasilja u najširem smislu riječi, moramo istaknuti da se u najvećem broju slučajeva ipak radi o verbalnom nasilju i prijetnjama, a slučajeve teškog fizičkog nasilja rijetko bilježimo. Slučajevima obiteljskog nasilja policija uvijek pristupa obazrivo i odgovorno te i ovom prilikom naglašavamo da slučajeve obiteljskog nasilja treba prijavljivati, a ne držati unutar četiri zida.

Iz policije upozoravaju kako, na žalost, alkohol vrlo često pridonosi obiteljskom nasilju, a opijati vrlo rijetko. Upozoravaju i to kako šutnja nije rješenje i podsjećaju da, ako postoji potreba za online prijavljivanjem ili anonimnim prijavljivanjem obiteljskog nasilja, kako se i to može učiniti preko njihove online aplikacije Red Button.

Inače, recimo i to kako su “prosječni” obiteljski nasilnici u našoj županiji muškarci 30-ih i 40-ih godina života, koji su u najvećem broju slučajeva srednjeg stupnja obrazovanja, dok su žrtve najčešće njihove sadašnje ili bivše supruge.

Recimo na kraju i podatak kako je broj prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji na području Hrvatske ove godine porastao tešto manje, 40 posto, ali nadležni ističu kako je sustav podrške žrtvama prilagođen aktualnim epidemiološkim mjerama.

Dubrovački vjesnik