Published On: Fri, Nov 15th, 2013

Što se dogodilo u Sarajevu nakon atentata 1914?

MOSKVA – Prije i nakon sarajevskog atentata, 28. juna 1914. godine, u Beču je krenula medijska propaganda neviđenih razmjera protiv Srbije, dok je u BiH počeo strašni pogrom Srba pišu banjalučke Nezavisne novine donoseći svoje viđenje događaja tog vremena.
Oni su bili izloženi napadima dijelova hrvatskog i muslimanskog stanovništva, svjedoče medijski napisi iz tog doba.
Dok su u Beču tvrdili da iza svega stoji Srbija i da joj pomaže Rusija, počeo je linč Srba u Sarajevu i širom BiH.
“Na ulicama Sarajeva pojavila se grupa hrvatske omladine i učenika špartajući gradom s povicima: ‘Živjeli Habsburzi’. Malo po malo, gomila se uvećavala. Skandiralo se ‘Dolje Srbi’. Omladini se pridružila i muslimanska gomila, zavedena, očito, pasivnošću organa reda . Nitko od prijestupnika nije uhićen.
Prve žrtve pogroma bile su srpske trgovine. Cio njihov kvart je bio razrušen. Nakon toga, opijena masa je počela atakuje na srpskom javne zgrade i stanove u kojima nije mogla očekivati ​​veliki otpor. Na kraju, nije ostala cijela ni jedna srpska kuća.
Svuda po ulicama vukle su se gomile otpadaka od zidova razrušenih prodavaonica, polomljeni namještaj i drugi tragovi razgroma. Lynch je trajao sve do večeri, kada je proglašeno izvanredno stanje “, glasili su novinski izvještaji s lica mjesta.
Svatko tko nije znao što se jučer dogodilo, pisao je dopisnik bečkog lista “Noa fraj preše” dan nakon atentata, pomislio bi da se ovdje dogodio potres.
“Lojalni” elementi u BiH – dio Hrvata-katolika i muslimana, neprijateljski raspoloženih prema Srbima, željeli su pokazati svoju lojalnost prema vlastima. Oni su bosanskom parlamentu bili spremni odreći svih prava zajamčenih ustavom kako bi dali mogućnost (austrougarskim) vlastima da uhapse najistaknutije parlamentarne predstavnike srpskog stanovništva.
Dopisnik “Ruskih vedomosti” izvještavao je s lica mjesta iz Beča: “Velike razmjere antisrpskih demonstracija primoravaju dobronamjernu tisak ukazati na opasnost od propagande koju vode šovinistički organi. Ovi posljednji za sve optužuju Srbiju, uplićući tu i Rusiju … Trećeg dana nakon atentata , skupina maloljetnika je držala pod opsadom ambasadu i uzvikivala ‘Dolje Srbija!’ Ponekad bi se čuli i povici: ‘Dolje Rusija!’ Paljene su srpske zastave … ”
Austrijske novine su tada vodile aktivnu propagandu. Cilj je bio dokazati da iza atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda stoje utjecajni političari iz Srbije. Kampanja je bila toliko učinkovita da je izazvala neviđeni linč Srba i velike demonstracije ispred srpske ambasade u Beču.
Ako bi netko i posumnjao u to da je Srbija zaista odlučila zaigra opasnu igru ​​s mnogo jačom Austrijom, odmah im je objašnjavano da je Srbija “samo eksponent Rusije”.
O manipulacijama austro-ugarske propagande tog doba opširno je pisala ruska štampa, navodi Glas Rusije i podsjeća da se u propagandi išlo tako daleko da su i prije atentata izmišljani napadi i navodne provokacije Srbije.
List “Ruske vedomosti” od 21. juna 1914 piše: “Kada je 20. svibnja stigao glas da je minirana austrijska ambasada u Beogradu, mnogi su u to povjerovali. Počeo se širiti strah ‘Znači, rat! Nema druge’.”
Tako je počeo / prvi / pogrom Srba u 20. vijeku.