Published On: Čet, stu 26th, 2020

ŠTO SE DOGODILO INZKU? “Hrvati iz BIH frustrirani su Komšićem. Trebaju svoju ‘Bavarsku’ i svoje veleposlanstvo u Sarajevu”

Visoki predstavnik Valentin Inzko gostovao je u programu Radija Slobodna Europa gdje je, između ostalog, na čuđenje novinara ovog unitarističkog medija priznao da razumije frustraciju Hrvata jer im već treći put bošnjačka politika nameće Željka Komšića kao nelegitimnog člana Predsjedništva BiH.

Inače, što se Hrvata tiče, ja potpuno razumijem njihovu frustraciju. Oni su jako nezadovoljni, oni imaju osjećaj da je netko drugi birao njihovog člana Predsjedništva. O tome treba ozbiljno razgovarati.  Zato mi je jako drago da su Izetbegović i Čović potpisali dogovor, ne samo o Mostaru, nego i o Izbornom zakonu.Na tome treba raditi. Oni, jer su najmanji,  trebaju imati malo više,  u smislu zaštite svojih prava, da bi se osjećali dobro – istaknuo je Inzko.

Istaknuo je i da nije sve negativno, čime je priznao da većina stvari koji se odnose na položaj Hrvata u BIH jesu negativne.

Recimo, tamo gdje su Hrvati u većini, HNŽ, Livno, itd, tamo oni mogu napraviti malu Kaliforniju.  Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga.  Oni mogu tamo sve realizirati i da budu kod sebe, na malom prostoru zadovoljni, da tamo razviju malu Kaliforniju itd. To je sve moguće i to treba raditi, kao što to radi recimo Bavarska, u Njemačkoj. Bavarska je dio Njemačke, to nije sporno, ali oni imaju svoje veleposlanstvo u Berlinu, a na veleposlanstvu se lijepo vide tri zastave – europska, bavarska i njemačka zastava. Oni su unutar Njemačke jako uspješna pokrajina, kao što je Kalifornija unutar Amerike uspješna država.

Hrvatska federalna jedinica nikome ne smeta

To bi sve mogli i hrvatske županije, da budu najbogatiji, da imaju najbolje zdravstvo, najbolje škole. To nikome ne smeta.

Izborni zakon mijenjati

Ujedno, kad bi se riješio i taj Izborni zakon, ne bi bilo tih frustracija, a u Izbornom zakonu naravno da se poštuju i sve odluke Europskog suda za ljudska prava i mišljenje Venecijanske komisije – istaknuo je Inzko.