Published On: Ned, stu 9th, 2014

Što rade federalni tužitelji čiji je godišnji proračun 1,2 milijuna KM?

Federalno tužiteljstvo na čelu sa Zdravkom Kneževićem, glavnim federalnim tužiteljem „spava“, usprkos velikim nadležnostima koji su im propisani zakonom i Ustavom, piše novinska agencija Patria.

Priča o neradu Tužiteljstva FBiH datira dugi niz godina, a posebno je bila aktualna 2011. godine kada se Knežević pravdao da ne rade mnogo toga, jer nisu ni kadrovski ni materijalno osposobljeni za tako veliki obujam posla.

Pravdao se i činjenicom da im nedostaje tužitelja (imali devet), ali je i to promijenjeno, pa sada u Federalnom tužiteljstvu sjedi 11 tužitelja, ali pomaka u radu nema.

Tužiteljstvo Federacije BiH od županijskih tužiteljstava nije preuzelo nijednu istragu iako po zakonu ima obvezu nadgledati rad nižih tužiteljstava, pomaže im te po potrebi od njih preuzima “jače” predmete.

Također, Zakonom o Federalnom tužiteljstvu, ovo tužiteljstvo nadležno je za postupanje pred Vrhovnim sudom FBiH, kada rješava žalbe podnesene na presude nižih sudova. Nadležno je i da preuzima slučajeve od županijskih tužiteljstava, da kontrolira njihov rad, da privremeno upućuje svoje tužitelje u županijska tužiteljstva, nadzire rad svih deset tužiteljstava te da im pruža podršku ako je to potrebno.

Godišnji proračun ove institucije je oko 1,2 milijuna KM, što skoro stopostotno ide na plaće zaposlenih. Federalno tužiteljstvo ima pravo i dužnost da, u okviru ostvarivanja svojih funkcija, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev, izvještava predsjednika Federacije i zamjenika predsjednika Federacije, Parlament Federacije i Vladu Federacije o primjeni Kaznenog zakona u Federaciji, kao i o svom radu.

Kako za Patriu ističe Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH evidentno je da se tamo malo radi, jer to vidimo iz prenatrpanosti županijskih tužiteljstava.

– Mnogo neriješenih velikih slučajeva leže po ladicama u Tužiteljstvu ŽS-a, a glavni federalni tužitelj ima izravnu nadležnost da kontrolira rad županijskih tužitelja, pa valjda je to jedan od dokaza kako se i koliko radi, kaže Kebo.

O neradu Tužiteljstva FBiH i Vrhovnog suda FBiH, čiji se predsjednik Amir Jaganjac već dugo ne pojavljuje ni u javnosti, govorio je i Nermin Nikšić, premijer FbiH posebno u vrijeme kada se događalo usvajanje seta antikoruptivnih zakona pred Parlamentom FBiH.

I tada je ekspresno izdano priopćenje Kneževića u kojem se navodi da o radu federalnog Tužiteljstva postoje egzaktni pokazatelji za proteklih deset i više godina, te pozitivne ocjene od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, kao nadležnog organa.

Ali, Knežević je zaboravio da se godinama i zastupnici u Federalnom parlamentu pitaju što se radi u ovoj instituciji.

Federalno tužiteljstvo podnosi izvješće PFBiH, ali ga zastupnici ne usvajaju, samo ga primaju na znanje tako da nitko ne zna što oni rade.

Njihova obveza je da se uključuju u velike slučajeve i da podižu optužnice kada to ne mogu u županijskim tužiteljstvima. Nitko se ne sjeća da je tako nešto ikada urađeno.

ABC Portal

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare