Published On: Sri, lip 8th, 2016

ŠTO PO HASANBEGOVIĆU RH IMA SA NDH? “Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje”

NDH nije nastala niti voljom građana Hrvatske niti BIH. Prostirala se na tlu te ove dvije današnje postsocijalističke države. Nametnuta izvana , silom, svrgavanjem demokratske vlasti, uvođenjem njemačkih i talijanskih rasnih zakona. Bez obzira na to hrvatski ministar Hasanbegović tvrdi kako je NDH bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje. Koje? Hrvatske ili BIH? Ili obe? Ili moralni neuspjeh nacističke Njemačke i nacističke Italije, što bi jedino točno bilo za reći.

Da bi Hrvati u RH NDH osjećali kao moralni neuspjeh, , to znači da bi se trebali osjećati kao dio nje, i da u Ustavu RH treba stajati kako je ona pravna sljednica NDH. NDH nije bila autentični nacistički projekt građana RH i današnje BIH.  Autentično na tlu NDH bila je samo pobuna protiv nje. Sve ostalo bilo je dio uvoznog režima. Hrvatski ministar kulture bi to morao nekako znati. Jer pripisivati moralni sunovrat današnjoj RH , nazivati nacističke zločine “neuspjehom”, i to “ove zemlje” malo je previše nespretnosti za jednog povjesničara.

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je da je broj žrtava koncentracionog logora Jasenovac “višestruko uvećan”.

On je za talijanski list Il Piccolo rekao da su optužbe da je revizionista istorije difamacijska kampanja koja nije utemeljena na činjenica i istakao da ne namjerava da podnese ostavku na ministarsko mjesto, navodi Hina.

Već sam pojasnio kako je Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje. Osudio sam i njen režim i njene zločine”, rekao je Hasanbegović.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je jevrejska zajednica prvi put ove godine bojkotovala zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu i napomenuo je kako je to stvar lidera židovske zajednice koji su donijeli političke odluke, s obzirom na to, kako je naveo, da je Vlada Hrvatske htjela komemoraciju bez političkih govora, a prema njegovim riječima, nekome to ne odgovara.

Istakao je da je bilo manipulacija po pitanju broja žrtava logora i ocijenio da je taj broj više puta uvećavan. “O tome se nije moglo govoriti u vrijeme Jugoslavije, ali se sada moramo suočiti sa tom temom”, rekao je Hasanbegović i dodao da nema namjeru da podnese ostavku, na pitanje novinara da li bi bio spreman na to nakon što je “jedan europski diplomata” u Zagrebu rekao da će biti teško sarađivati sa Ministarstvom kulture dok ga vodi Hasanbegović.