Published On: Ned, tra 21st, 2013

Što piše u sporazumu

Prenosimo prijevod integralnog teksta sporazuma koji je jučer parafiran u Bruxellesu.
Prvi sporazum o načelima normalizacije odnosa
1. Formirati će se Udruženje / Zajednica većinski srpskih općina na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za sve druge općine, ako se o tome slože članovi.
2. Udruženje / Zajednica biće formirana donošenjem statuta. Njeno rasformiranje može se obaviti isključivo po odluci općina članica. Pravne garancije bit će osigurane u skladu s važećim zakonom i ustavnim pravom (uključujući pravilo dvotrećinske većine).
3. Strukture Udruženja / Zajednice bit će uspostavljene na istim temeljima kao i postojeći statut Zajednice kosovskih općina, npr.. predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće.
4. U skladu s nadležnostima definiranim u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, općine članice će imati pravo da surađuju na kolektivnoj primjeni svojih ovlasti putem Udruženja / Zajednice. Udruženje / Zajednica će u potpunosti nadgledati oblasti gospodarskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenja.
5. Udruženje / Zajednica će koristiti dodatne ovlasti koja joj dodijele” središnje vlasti.”
6. Udruženje / Zajednica će imati ulogu predstavnika u odnosima s” centralnim vlastima” iu tu svrhu imat će mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U realizaciji ove uloge predviđena je nadzorna funkcija.
7. Na Kosovu će postojati jedna policija, pod nazivom” Kosovska policija.” Sve policijske jedinice na skeveru Kosova bit će integrirane u okvir” Kosovske policije.” Plaće će biti isplaćivane isključivo od strane” Kosovske policije.”
8. Članovima drugih srpskih sigurnosnih struktura bit će ponuđeno mjesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.
9. Biće imenovan regionalni zapovjednik policije za četiri većinski srpski općine na sjeveru (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić). Zapovjednik ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutarnjih poslova, s popisa dostavljenog od strane četiri načelnika općina u ime Zajednice / Udruge. Sastav Kosovske policije na sjeveru odražavat etnički sastav stanovništva četiri općine. (Biće imenovan još jedan regionalni zapovjednik za općine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni zapovjednik četiri sjeverne općine surađivat s drugim regionalnim zapovjednicima.
10. Pravosudna vlast bit će integrirana i djelovat u pravnom okviru Kosova.
Apelacijski sud u Prištini će uspostaviti komisiju u kojoj će većinu činiti srpski suci i koja će biti nadležna za sve većinski srpski općine.
Jedno odjeljenje ovog Apelacionog suda, sačinjeno i od administrativnog osoblja i sudaca, imaće stalno sjedište u sjevernoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svaka komisija tog odjeljenja sastojat se većinom od srpskih sudaca. Odgovarajuće suca sudjelovat u radu ovisno od prirode datog slučaja.
11. Lokalni izbori bit će organizirani u općinama na sjeveru 2013. godine, uz podršku OSCE-a i sukladno” kosovskim zakonom” i međunarodnim standardima.
12. Plan primkene s vremenskim okvirom biće napravljen do 26. travnja. Pri primkeni ovog sporazuma poštovat se princip transparentnog financiranja.
13. Pregovaračke strane će intenzivirati razgovore o sektorima energetike i telekomunikacija i okončati ih do 15. lipnja.
14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, niti ohrabrivati ​​druge da blokiraju napredak druge strane na putu ka Europskoj uniji.
15. Dvije strane će formirati odbor za primjenu, uz potporu Europske unije.
Kopiju sporazuma, na temelju kojeg je urađen prijevod, parafirao je u Bruxellesu premijer Srbije Ivica Dačić uz popratni tekst: “Ovime potvrđujem da je ovo tekst prijedloga o čijem će prihvaćanju ili odbijanju obje strane podnijeti svoje odluke”