Published On: Pon, lis 3rd, 2022

Što nam govore prvi rezultati: Širom BIH 90% građana odbilo je ljevicu i glasalo za nacionalne opcije. Hoće li to konačno netko priznati kao BH realnost?

Prvi rezultati za državni parlament i preliminarni rezultati za entitetske parlamente govore da neće biti mnogo odstupanja u rezultatima, odnosno da su vodeće stranke upravo one koje su i do sada bile vodeće. Ukratko nacionalizam u BIH živo živi. Pobjede su odnijele stranke koje su u svojim narodima predstavljene kao najveće zaštitnice dok se tzv. ljevica krpila retorikom koja je kopirala istu tu nacionalističku retoriku.

Oni koji su se odrekli te retorike izgubili su izbore. Taj podatak da i nakon toliko godina 90 posto građana BIH glasuje za nacionalne ideje trebala bi biti znak OHR-u i svima u BIH da je rješenje za BIH naprosto u redizajnu zemlje u trofederalnu uniju s jednom jakom građanskom vladom. Naime potrebe za nacionalnom logikom na državnoj razini ne bi smjelo biti ako je nacionalno pitanje rješeno na srednjoj razini. Takvo rješenje uostalom pridobilo bi Hrvate ka patriotskoj liniji i Dodik više ne bi mogao prijetiti otcjepljenjem.

Centralna izborna komisija (CIK) izuzetno sporo objavljuje podatke za parlamente u državi, a u međuvremenu ono s čim javnost raspolaže su parcijalni podaci koje stranke iznose na osnovu svojih evidencija i informacija sa biračkih mjesta.

Podaci CIK-a na oko 62 posto obrađenih podataka za pokazuju da će vodeće stranke na niovu države biti SDA, SNSD i HDZ.

Na tom procentu prebrojanih glasova SDA ima skoro 25 posto glasova, slijedi HDZ sa preko 19 posto pa SDP sa preko 12 i DF sa preno 9 posto te NiP sa 7,4 posto.

Od stranaka iz Republike Srpske uvjerljivo najviše glasova dobio je SNSD. Na oko 80 posto obrađenih biračkih mjesta ta stranka ima oko 42 posto glasova. Slijedi SDS sa 18 i PDP sa 11 posto glasova.

Za Parlament FBiH još nema podataka CIK-a, ali pojedinačni rezultati po kantonima pokazuju da su u vrhu SDA sa preko 30 posto na skoro 53 posto obrađenih glasova. Sliejdi SDP sa 15 posto, DF 12, NiP 9 posto te HDZ 6,5 posto.

Iako je jasno da će doći do određenih pomjeranja procenata, evidentno je tko će na državnom i entitetskim nivoima voditi ključnu riječ.

U najboljoj poziciji je neminovno HDZ.

Ta stranka će vlast u FBiH vjerovatno birati između SDA sa jedne strane te SDP, NiP i Naše stranke sa druge strane.

SDA će uprkos porazu Izetbegovića također imati značajan stranački rezultat i bit će jedan od ključnih faktora za vlast.

Tu treba istaći i DF, koji je možda i iznenađujuće ostvario dobar rezultat na državnom, ali i entitetskom niovu.

U RS-u će ključ i dalje biti u rukama SNSD-a, tako da prvi pogled na izborne rezultate ne odaje dojam značajnijih promjena.

Priča o promjeni paradigme, o zbacivanju nacionalnih stranaka je ostala samo na teoriji i ostvariva može biti eventualno u nekim kantonima. Međutim, za vlast na nivou države, ali i entiteta bit će teško zamisliti bez, prije svega HDZ-a, ali i SDA i SNSD-a.

To se odnosi i na scenarij da u poziciju za formiranje vlasti bude sarajevska Trojka (SDP, NiP i NS), koja za vlast neće moći izbjeći ni HDZ ni SNSD.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mario
Mario
2 mjeseci prije

Rezultati nam govore da će Cvijanović blokirat rad predsjedništva,,pa ćemo vidit dokle će Bošnjavi ovako

Anonim
Anonim
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
2 mjeseci prije

Idiote i vi skitori ce te blokade osjetiti

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Anonim
2 mjeseci prije

Znaš šta mi hrvati kao i srbi osjećamo da BiH nepostoji,,osjetit će to i Cvijanovićeva kad bude blokirala predsjedništvo BiH,,,uzrok toga je bošnjački unitarizam

Mario
Mario
2 mjeseci prije

Rezultati nam govore da mi Hrvati s Dodigovim SNSD-om moramo imati savez,u parlamentu BiH s Dodigom moramo napravit koaliciju

Dritan
Dritan
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
2 mjeseci prije

Tako je to su prave riječi ako Covic napravi savez sa SDAom a ovako mu suknju na svakim izborima.Pod izgovorom da ne voli BIH a sad suknuse Borjano.Sta je sad razlog.Nista drugo nego sprovođenje etničkog čišćenja nad Hrvatima.Hrvati ako žele preživeti u BIH samo uz srbe.Mi smo vam pružili ruku i kad ste bjezali od Terorista.Zajedno smo jaci.Imamo demokratsko pravo da udružio snage u parlamentu i da jedan po jedan zakon skidamo i dajemo entitetima veću nadležnost Bog nam je svedok da smo svi pokušali da ustanicima entitetsku BIH,žrtvovali smo sve što nam je bilo sveto.Nase vojske smo ukinuli za radi BIH.Ali debilistanci stalno traže više.Daj sve i otvoreno nam stavljaju do znanja da nema mjesta za nas u BIH.Ujedinimo se do konačne pobjede.

Dritan
Dritan
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
2 mjeseci prije

Tačno tako i sve zakone one koje je Dodik spominjao nadležnosti ponovo na dnevni red staviti.Sve je to po zakonu imamo pravo na to.Oni hoce igre bez granica imaće ih.

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Dritan
2 mjeseci prije

U toj igri mi pobjeđujemo,jer kad smo s Dodigom tada smo najjači i stat ćemo ukraj Bošnjacima,a Dodig će u institucijama BiH uraditi sve šta hrvati i HDZ oće

Dritan
Dritan
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
2 mjeseci prije

Hrvati moraju blokirati institucije Federacije.I dati više vlasti kantonima to vam je jedan korak ka trećem entitetu.

Borat u BiH
Borat u BiH
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
2 mjeseci prije

A s kime u savez u Federaciji BiH?

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Borat u BiH
2 mjeseci prije

S onom strankom koja će ispunit uvjete Hrvatskog narodnog sabora tj.koja će udovoljit interesima Hrvata

Diangelo
Diangelo
2 mjeseci prije

Samo glup covjek misli sa u BiH postoji ljevica

Dritan
Dritan
2 mjeseci prije

Pa naravno gosin cavka ,evo ja to priznajem .Živela Belika Srbija,živio srpski narod smrt unitaristima -nacistima.

tajniagent009,5
tajniagent009,5
2 mjeseci prije

Još 90-te Srbi su prepoznali i upozoravali na namjere SDA i Muslimana…al Hrvati vezaše zastave sa njima. Na “mrtvi” čvor.