Što krije divovsko prstenje u planinama Balkana?

Misteriozno divovsko prstenje koje je pronađeno na vrhovima planina ukazuje na to da su ih koristila divovska bića koja su naseljavala tu regiju prije nekoliko milijuna godina, piše Kurir.rs.
Lokalni stanovnici imaju nekoliko teorija o tom prstenju. Neki kažu da ga je postavilo Austro-ugarsko carstvo kako bi se olakšao transport drva preko planina. Drugi kažu da divovsko prstenje dolazi iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su se koristili za vezanje brodova jer je regija navodno korištena kao morska luka.
Postoje legende koje govore o divovima i njihovim ogromnim brodovima. Neki pretpostavljaju da su divovsko prstenje napravili divovi, drevni brodovlasnici i mornari koji su naseljavali regiju u dalekoj prošlosti.
Postavlja se i pitanje je li moguće da je prstenje staro i do nekoliko milijuna godina, i ako jest od kojeg je materijala napravljeno.

S obzirom na to da ovu temu nitko nije službeno istražio, mogućnosti nagađanja postale su beskrajne. Lokalni stanovnici su naveli da ima i brojnih drugih otkrića u tom dijelu koja se ne mogu objasniti, ali smatraju ‘da se namjerno kriju od naroda’.
Divovsko prstenje i fino isklesano divovsko kamenje može se pronaći u brdima oko Vogšće, između Breze i Vareša, blizu Dubrovnika i na nekoliko mjesta u istočnoj Bosni i Hercegovini. Također ih ima četiri na Bjelašnici i Vlašiću, Vranici, Prenju, Velezu, zatim Majevici i Bukovici, nedaleko od Travnika iznad Stoca. Lokalni stanovnici smatraju da je važno da se ova otkrića detaljnije ispitaju. O misterioznom prstenju govore godinama, i neki od njih tvrde da su oni ‘dokaz da su nekad divovi hodali zemljom’.
Drugi, koji ne vjeruju da je moguće da je prstenje toliko staro, upućuju na činjenicu da se Panonsko more nalazilo u u Panonskoj nizini prije oko 30 milijuna godina. Ovo more je nestalo prije oko 600.000 godina. Ne bi postojao razlog da se napravi prstenje za vezanje brodova ako brodovi ne bi mogli stići do navodnih luka.
U vrijeme Panonskog mora nije bilo ljudi. Tko je onda pravio te brodove? Prvi preci koji su pravili takve alate pojavili su se prije 200.000 godina, što je 400.000 godina nakon nestanka Panonskog mora.
Kozara, jedna od planina na kojoj je prstenje pronađeno, bila je u oceanu prije 50.000 godina. Kada se Panonsko more povuklo, pojavile su se obale. Upravo zato Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, navodi da divovsko prstenje ne može biti iz tog razdoblja.
Neki smatraju da je ono tek nedavno postavljeno kako bi se vezale ‘meteosonde’ za zemlju. Dejan Pelvis, profesor povijesti u gimnaziji u Prijedoru, vjeruje da je prstenje s Kozare jedno od mnogih nevjerovatnih misterija prošlosti. Sve takve misterije dijele jednu stvar – nitko ne može objasniti njihovo porijeklo i namjeru.