Published On: Sub, velj 5th, 2022

Što je veleizdaja po Denisu B.?

Nesuđeni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a prijedloge za izmjenu Izbornog zakona u BiH naziva „činom veleizdaje“.

SDP je odbio dijalog u Neumu, a za njima i druge dvije „probosanske stranke“.

Pregovori su propali, ali ključni argumenti protiv izmjena Izbornog zakona su ostali. Denis Bećirović početnu tezu o veleizdaji obrazlaže kroz nekoliko točaka.

1.”Stvaranje monoetničkih sredina, osnaživanje diskriminacije i etnička podjela zemlje”

Ova tvrdnja ima najmanje tri nedosljednosti. Izmjene Izbornog zakona upravo eliminiraju diskriminaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda koji želi svojom slobodnom voljom izabrati člana Predsjedništva i članove domova naroda koji će braniti interese Hrvata u BiH.

Monoetničke sredine se ne kreiraju promjenama zakona, one su realnost. Neće Zapadnohercegovačka županija imati manje ili više Hrvata ili Bošnjaka nego što ih ima prema popisu stanovništva iz 2013. godine ukoliko se u toj županiji omogući izravan izbor, a niti će u Unskosanskoj županiji zbog istog razloga biti manje ili više Bošnjaka nego ih trenutno ima.

Stoga, tvrditi da će doći do demografskih promjena promjenom Izbornog sustava nije ništa drugo nego zastrašivanje stanovnika BiH isključivo u ime jedne ideologije a ne temeljem razložnosti argumenta.

Često ponavljanja fraza o „etničkoj podjeli zemlje“ koja bi se mogla dogoditi „ustupcima HDZ-u“ ponovno nije u sferi racionalne promišljenosti nego je u domeni promocije programskih ciljeva SDP-a, što se najbolje ogleda kroz sljedeću programsku tvrdnju:

„SDP BiH je građanska partija koja afirmira i ističe vrijednost zajedničkog bosanskohercegovačkog građanskog i državnog identiteta.”

2.Nesimetrična i antieuropska rješenja

Svako rješenje koje izmiče ideji ”građanskoga”, tj. ideji jednonacionalne države, za stranke sa sjedištem u Sarajevu je antieuropsko rješenje – zato što ono ne podupire političku volju Bošnjaka.

Za ove stranke ne može ni postojati diskriminacija nekog od ”konstitutivnih naroda”, jer ne postoje narodi (to su samo ”etničke grupe”, ”plemena”) nego samo jedan politički narod, ”zajednica bh. građana” kojima nacionalna pripadnost ama baš ništa ne znači. Budući da su svi Bošnjaci osjećaju Bosanci, ostaje još samo da se nađe Hrvata i Srba kojima nacionalnost ništa ne znači.

A takvih ima u Sarajevu, pogotovu među onima kojima politička karijera nešto znači.

3.Obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava

Navedene presude nemaju nikakvu vezu sa zahtjevom Hrvatskog narodnog sabora (ne HDZ-a kako se uporno podmeće) a koji se temelji na presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić prema kojoj konstitutivni narodi pravo na odlučivanje ostvaruju legitimnim političkim predstavljanjem temeljenim „na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“.

A legitimno predstavljanje je temeljeno na slobodnom izboru upravo samih konstitutivnih naroda. Nema tu ni riječi o jednom narodu, o jednoj izbornoj volji nego o najmanje tri izborne volje. Stoga, SDP-ovsko pozivanje na neke druge presude je ništa drugo nego podmetanje presuda koje se odnose na pojedinačna kršenja ljudskih prava u odnosu na kršenje ustavnih odredbi kroz Izborni zakon.

4.Neustavno kršenje prava građana zagarantirano člankom 25. Međunarodnog pakta o građanskim političkim pravima

Upravo imajući ovaj članak u vidu pravo da bira i bude biran s jednakim pravom glasa Hrvati zahtijevaju izmjene Izbornog zakona a kako bi slijedom istog članka osigurali „slobodno izražavanje volje birača“ (hrvatskog naroda).

5.”Ucjene HDZ-a koje otvaraju vrata novim etničkim podjelama”

Pokušajmo zamisliti o kojim „novim“ etničkim podjelama bi moglo biti riječi promjenom Izbornog zakona. Odgovor se nalazi već u sljedećoj Bećirovićevoj tezi.

„Kapitulacija pred HDZ-ovim konceptom“ bi bila „izdaja interesa države Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti“.

„Kapitulirati“ (dakle, rat još nije završen) znači prihvatiti zahtjev Hrvata za legitimnim predstavljanjem, a „izdaja interesa države“ je izdaja interesa isključivo bošnjačke politike prema kojoj Hrvate treba svesti na manjinu (što se u sarajevskoj javnosti sve glasnije čuje: „najmanje ih je a traže trećinu“) koja će u konačnici ili iseliti iz BiH ili se posve asimilirati.

„Nerazumno je jačati politiku HDZ-a“ koja ide u smjeru „zaokruživanja dijela teritorija države BiH…nastanjene većinskim hrvatskim stanovništvom“. Teritorije s većinskim stanovništvom su odavno zaokružene. Lako provjerljivo! Ulazite u RS i dočeka vas tabla „Dobro došli u Republiku Srpsku“, prolazite kroz dijelove Mostara i dočeka vas šahovnica ili zastava s ljiljanima te prolazite kroz Sarajevo i dočeka vas zastava s ljiljanima. Jesu li ovdje posrijedi teritoriji koji imaju svoje spokojne nacionalne većine, pa se u njima može odlučivati građanskom većinom, ili su to tek puki ukrasi za dobrodošlicu?

I konačno, zaključuje Bećirović:

„Našoj državi ne trebaju rješenja koja će osnažiti diskriminaciju i onemogućiti političku integraciju bosanskohercegovačkog društva“.

A „politička integracija“ nije ništa drugo nego oživljavanje titoističke ideologije samo jednog naroda (okupljenog oko radničke klase) čije ”političko i borbeno jedinstvo ne smije ničim biti dovedeno u pitanje”. A o tome, dakako, ima da bdije Bećirovićeva partija.

Ili da iskoristimo riječi jednog drugog lidera „probosanskog bloka“ i deklariranog ”anti-nacionaliste” iz Republike Sarajevo, Predraga Kojovića:

„Civilizacijske vrijednosti koje predstavlja liberalna demokracija su porazile Hitlera i srušile Berlinski zid. Današnje fašiste čeka ista sudbina.“

Ako doslovno slijedimo smisao ovog iskaza, onda je upravo zahtjev za političkom integracijom u suprotnosti s političkim pluralizmom na čemu počiva liberalna demokracija.

Ako svoje političke protivnike označavate kao ”fašiste”, onda se ponovo vraćate u politički i državni poredak koji je nakon pola stoljeća upravo propao pred zahtjevima i vrijednostima liberalne demokracije (u kojoj čak i komunisti i neofašisti, o tome nas upravo uče suvremene razvijene demokracije, imaju pravo da se politički organiziraju pod uvjetom da svojim nasiljem ne ugrožavaju sam poredak i pokazuju dovoljno spremnosti da poštuju pravila deliberativne demokracije).

Još jednom se pokazuje da su najradikalniji antiliberalni akteri domaće političke scene upravo ”anti-nacionalisti”, tj. bivši komunisti i njihovi simpatizeri.

Njima je politički pluralizam apsolutno neprihvatljiv.

I što je najvažnije: još nikada nisu naučili lekciju o padu Berlinskog zida jer glavne mane ideološkog poretka DDR-a nisu nikada uspjeli dosegnuti.

Zato što su to također mane tekućeg politikantstva Republike Sarajevo. Podsjetimo ih da je s rušenjem Berlinskog zida propao socijalistički, antikapitalistički, antifašistički i antinacionalistički poredak za kojeg su svi politički protivnici bili ”fašisti”, ”nacionalisti”, ”kapitalisti” i ”neljudi”.

Podsjetimo ih da je s rušenjem Berlinskog zida propao i titoistički poredak, jer je neke temeljne političke i ideološke vrijednosti dijelio s Istočnim socijalističkim blokom, a to su prije svega otpor i mržnja prema liberalnoj demokraciji, političkom pluralizmu i nacionalizmu.

A kod nas, nažalost, još traje proces žalovanja za tim poretkom. Jer mnogi vjeruju da je socijalistički poredak propao zato što su ”pobijedili fašisti”. Našim bahatim ljevičarima nikako da dopre do mozga da ”antifašisti” dijele neke temeljne vrijednost s ”fašistima” i da zbog toga liberali suvremene Europe osuđuju oba totalitarizma.

I za kraj pitanje: Tko, zapravo, danas postavlja berlinske zidove i povlači crte kretanja i komunikacije: “fašisti” ili “antifašisti”?

Sanja Vlaisavljević l poskok.info

guest
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Žuti mravi
Žuti mravi
3 mjeseci prije

Kakva je sredina Sarajevo jeli monoteistična ili multikulturalna.
Nemojte lagati ni sebe ni nas kad svi znamo da nije multikulti kakvom je predstavljate.

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Žuti mravi
3 mjeseci prije

Ha ha bravo.

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Sa ovakvom marvom se trebaju Bošnjaci pozabaviti. Jer dok im je god dozvoljeno da ovako laju, nikada neće imati ni D od države.
Treba mu tražiti vozačku i saobraćajnu na svaki kilometar izvan trokuta. Ako se ikad usudi…

Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

A ovo je ona što voli cvarke …evo od mene jedan

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Slanine ima li 👌

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

A tvoja bhueleskara moju kitu u cmaru ooo finkseee

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
3 mjeseci prije

Znam da voli tvoju kitu volim je i ja u ustima

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Eto vidis kako se nađoše

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Sacire aj sto ti zigu zenu nego i tebe hahaha

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Voliš kitu Šaćire!!! Primijetio sam ja iz tvojih komentara da nosiš malo u mušku stranu😆😆

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Voli sacir kitu vise nego ckapi , phoneix dere i njega i zenku mu 🤣🤣

Pero
Pero
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Bhalinska posla

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

U lukavici čvarke ne mereš kupti. Sve mošnje pokupovaše. Znaju oni šta valja.

Demokrata
Demokrata
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Moj Šačire, po obrazovanju nisi joj ni do malog prsta. Idi na posao i nosi cigle majstoru.

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Još jedan gladni i smrznuti isilov iscidak iz Hollyday inn – a koji misli da se isilovci nešto kao” pitaju”. Prošlo je vrijeme “visokih predstavnika pedofila” i kmečanja heljp, heljp, đenosajd.. Sve je dogovoreno a u tijeku je samo teatar za glupane.. Dodik sigurno nije sam krenuo u ovo, neko veliki ga još pored Rusije stoji, a i Neum je predstava bio gdje je rečeno isilovcima mišljenje Venecijanske komisije koje im nimalo ne odgovara a i mišljenje Palmera i Einhorst je protiv radikalnih isilovaca. HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA slijedi a isilovcima glad u pojasu Gaze😁

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Tako je. Zaboravite svoje glupe priče. Hočemo samo 3 entiteta i gotovo. A vi kod senada kenjajte i seerite kolko hoćete.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Srbce ne kaki doći ćeš u ponedeljak autobusom 24 u Sarsjevo

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Ja budale. Ti misliš srbi hrle u trokutistan. Idu ko vi u njemačku. Da rade. A razlika je u tome što vi niste njemačka, nego turski i arapski kapital dobro plaća dobre specijaliste i vrijedne radnike. A kod vas nejma takvih. Svi su u hrvatskoj, sloveniji, srbiji. A neki i u njemačkoj.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Ocu doc al da ti natakarim bhuleskaru na cetnicku kitu ooooo saciree

Milano
Milano
3 mjeseci prije

Sanja održala lekciju i očitala bukvicu zajapurenom Denisu Bećireviću, socijaldemokrati rumenom ko fes.

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Milano
3 mjeseci prije

Denis je idiot nad idiotima.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Denis je penis a njega voli sacir, oooo sacireeee nabijem ti bhuli

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

BEĆIROVIĆ JE NAJ VEĆI UBLEHAŠ U BIH DA ZNA IŠTA NEBI SE SVAKI DAN BLAMIRO I NAPADO HRVATE TEŠKO DJECI KOJOJ ON PREDAJE NEKA SE POKRIJE UŠIMA I NEKA ŠUTI KAD NEZNAŠ GOVORIT

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

A koji nije u trokutistanu?

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Hebo te ja bih ovog šaćira postavio. Voli muški quurac. Mogli bi ga svi handriti.

Pero
Pero
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Kae prvo mu zenku zigu phoenix onda mu sacir pophusi

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Pero
3 mjeseci prije

🤣🤣🤣👍

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Dončo
3 mjeseci prije

Vidi kako nema komentara od bhalijusa kad sacir sipu kitu muskom svetu

Željana
Željana
3 mjeseci prije

Muslimanka udana za jugoslavena zaštitnica hrvatskih interesa. Jadni smo mi Hrvati ako nas takvi štite.

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Željana
3 mjeseci prije

Baš ozbiljno, muslimanka ? 😂 Jest, koliko si i ti Hrvatica !😂

Alfa
Alfa
3 mjeseci prije

Suma sumarum popusi denise i ostali talibani

Mećanje
Mećanje
3 mjeseci prije

Sdp se nije domakao ni milimetra od ubleha skj. Unitarizam preslikan, iste floskule. Folovi i autogolovi.