Published On: Pon, lis 26th, 2020

Što je uzrok smrti splitske maturantice?

Dana 28. lipnja, odnosno tri dana nakon prve odluke o obvezi nošenja maski, na adresu Vlade RH, ministra zdravstva, te predstojnice klinike „Fran Mihaljević“, poslao sam dopis kojim tražim da se koronakriza, umjesto na panici, dolaznim e-mailovima stranih centara moći i plaćenim studijama interesnih lobija, rješava na cjelovitom pristupu ljudskom zdravlju i činjenicama. U tom sam mailu među tridesetak dokazanih štetnih učinaka nasilnog i obveznog nošenja maske za lice na dulji period, a kojih nažalost ima i daleko više, naveo i hipoksiju, smanjenu količinu kisika u stanicama koja može završiti smrću. Odgovor na e-mail nikad nisam dobio, a maskerada se proširila posvuda po RH na cjelodnevni period 0-24.

Danas, 26. listopada, javnost je najprije izviještena kako je od posljedica hipoksije, smanjenja kisika u stanicama, naglo preminula splitska maturantica, maloljetna djevojka koja je bolovala od astme i koja je pohađala školu u kojoj je nošenje maske – obveza. Iako je djevojka prema izuzecima HZJZ-a, a koji izuzeci su napisani tek nakon mog članka na Logičnom budući su do tada maske morali nositi i djeca koja izlaze iz rodilišta, mogla biti izuzeta od nošenja maske činjenica je kako izuzeci u praksi ne funkcioniraju. Iako smo u načelu svi izloženi nuspojavama nošenja maske i sveprisutnom narušavanju vlastitog zdravlja činom koji može biti preporuka, a ne smije biti obaveza, osobe koje su za nošenje maske visoko kontraindicirane podvrgnute su nezamislivoj torturi koju masovno podupiru „stručnjaci“ , mediji, političari i svaki lokalni šerif: od ravnatelja i konduktera do zaštitara i prodavača.

Liječnici splitske bolnice na Križinama na konferenciji su za medije danas u 11:00 objavili kako je djevojka u subotu 24. listopada primljena na hitni interni prijem bolnice zbog zastoja srca i disanja. Prethodno prijemu u bolnicu na Križinama djevojka je prevezena s hitnog prijema Šestanovac i u kolima je hitne pomoći više puta reanimirana. U nedjelju 25. listopada u 14:45 djevojka je preminula zbog zastoja rada srca i pluća. Tijekom boravka u bolnici napravljen je test na koronavirus te je test, za kojeg nije navedeno koji i čemu je suštinski namijenjen, pokazao da je djevojka pozitivna. Kao službeni uzrok smrti na konferenciji za medije naveden je zastoj rada srca i pluća, ali obzirom je test pokazao da je djevojka pozitivna na koronavirus prema dosadašnjoj praksi statistika će vjerojatno izgledati drugačije. Dan prije hitnom prijemu djevojka je bila na nastavi i nije imala simptome bolesti COVID-19. Na konferenciji za medije nijedan medij nije postavio pitanje je li djevojka koja je bolovala od astme na nastavi nosila masku.

Današnjoj konferenciji za medije splitskog KBC-a, prema pisanju 24sata, prethodi izjava ravnateljice splitske Ekonomsko-upravne škole Nede Bartulin koja je u virtualnoj zbornici škole objavila kako je djevojka koja je tu školu pohađala preminula od edema na mozgu. Kako je mozak prvi organ koji strada hipoksijom, smanjenjem kisika u stanicama, postavlja se pitanje koji je uzrok nastanka edema na mozgu, kao i zastoju rada srca i pluća izazvanog hipoksijom. Trenutak kada se pojave simptomi hipoksije jest nažalost trenutak kada za pomoć može biti kasno na što sam dopisom od 28. lipnja skrenuo pozornost triju Plenković-Beroš-Markotić. O tome je li djevojka na nastavi bila izložena nasilnoj obvezi nošenja maske za lice nigdje nema ni riječi te je redakcija Logično.com jutros poslala upit školi o tome je li djevojka nosila masku budući je nošenje maske u školi obveza što je masnim slovima otisnuto na obavijesti koja stoji na web stranicama škole. Zaprimljeni odgovor kojeg potpisuje ravnateljica prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Škola se pridržava i pridržavat’ će se svih uputa MZO-a i Stožera.

Neda Bartulin

Čitatelj neka na temelju poslanog upita i pristiglog odgovora sam izvede zaključak o tome je li djevojka koja je bolovala od astme na nastavi nosila masku.

Kao građanin sam pak, a u interesu javnog zdravlja, dana 16. listopada u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama poslao upit o tome koliki je broj obduciranih osoba koje su preminule od/sa virusa SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj. Na to pitanje čekam odgovor u zakonskom roku svjestan toga kako je u ovoj koronapriči previše pitanja koja ostaju bez odgovora i previše obveza koje se donose bez opravdanja. U tome kao javnu sablazan držim izjave „stručnjaka“ poput one epidemiologa Branka Kolarića koji tvrdi kako citiram „obdukcije generalno nemaju smisla“.

Na početku i na kraju ovog članka sućut obitelji, prijateljima, kolegama i poznanicima mlade djevojke

Velimir Ponoš l Logicno.com