Published On: Fri, Sep 25th, 2020

Što je to točno Čampara rekao

Na raniji tekst o izjavi g. Čampare dobili smo ispravak od medijske policije BIH. To su naši redovni čitatelji. Koji zbog tog i prenosimo:

Obraćam vam se ispred portala “Raskrinkavanje”, koji se bavi provjerom i ocjenjivanjem tačnosti medijskih informacija na osnovu metodologije koju možete pogledati ovdje.

Na Vašem portalu je objavljen članak o gostovanju Aljoše Čampare u emisiji Pressing na N1.

U objavljenom članku, nalazi se transkript dijela emisije u kome je Čampara komentarisao anonimnu prijavu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića.

…-“Ko je bio?
-Evo kažem – ja sam podnio prijavu.
-Je li Vi to ironično?

-Pozivam građane da prijavljuj korupciju. Možete misliti da ja odem u Poštu i skinem snimke nadzornih kamera.”…

Budući da je članak predmet naše analize na osnovu prijave čitatelja, zaključili smo da je u naslovu i u citatu unutar članka izostavljen dio izjave Aljoše Čampare.

Kako je i vidiljivo iz snimka emisije koji je prliložen u članku, Čampara je na pitanje “Jel vi to ironično” jasno potvrdio da je ironično rekao da je on podnio prijavu. Taj dio razgovora nije uvršten u članak.

“(…) Evo ja sam bio. Ja evo javno kažem, ja sam evo podnio krivičnu prijavu, evo ja kao građanin Aljoša Čampara.
Voditelj: Je li to Vi ironično nešto ili ste stvarno Vi?
Čampara:  Nisam stvarno, evo ironično, ali evo, ja sam podnio krivične prijave i pozivam građane da podnose krivične prijave, da prijavljuju korupciju (…)”

U slučaju da planirate objaviti ispravku članka ili da imate komentar na navedno, molimo Vas da nam odgovor dostavite u skorijem roku.

Srdačan pozdrav,

Čampara najavio da će glasovati za smjenu Vlade Sarajevske županije i da je on podnio prijavu protiv Osmanagića

Napomena: Portal Raskrinkavanje već drugi tjedan nije poslao upit portalu Klix , kao niti Avazu, o slučaju cenzure na tom portalu, koja je usmjerena u korist Željka Komšića. Naime  većina medija s Prostora džihada nije objavila informaciju da savjetnik g. Komšića prijeti fizičkim obračnima srpskom narodu, nakon što se Federacija Bošnjaka i Hrvata pretvori u Federaciju Bošnjaka.