Published On: Uto, srp 8th, 2014

MLAKIĆ: “Usudio bih se reći da su političke štete od “projekta Komšić” dugoročno najštetnije upravo za Bošnjake”

”Rat je kao tema neiscrpan i otuda neka moja fascinacija njime”, rekao je u intervjuu za Večernji list Josip Mlakić bosanskohercegovački pisac, čiji će film ‘Most na kraju svijeta’, u režiji Branka Ištvančića biti prikazan na ovogodišnjem pulskom festivalu.

Mlakić je istaknuo kako je u ovom filmu rat sporedan te da je rat zatečeno stanje stvari i služi tek kao neka dramaturška pozadina.

”Nijedna moja priča, roman i scenarij ne temelje se na stvarnom događaju. Naravno, ostaje ona vječna tema o vezama fikcije i autobiografskog. Na fabularnoj razini to opsesivno izbjegavam. Radi se zapravo o fiktivnim događajima prelomljenim kroz svojevrsnu autobiografsku optiku”, rekao je Mlakić, autor romana ‘Živi i mrtvi’ po kojem je snimljen film koji je prije nekoliko godina razgrabio sve nagrade upravo u Puli.

Pisanje o onome što nas se tiče

Rat je, kaže Mlakić, utjecao na njegovu biografiju, a samim time, uz mjesto u kojem živi, i na njegovo pisanje.

”Pravo pisanje trebalo bi se svoditi na pisanje o onome što nas se tiče, naravno uvažavajući estetsko-vrijednosne kriterije. To je, čini mi se, jedino područje književnog angažmana i poštenja koje je u današnjem svijetu preostalo. Sve drugo je jedan oblik eskapizma, iako su i iz eskapističkih pobuda nastajala i nastaju vrhunska književna djela”, rekao je Mlakić, koji se osvrnuo na podijeljenost, koja je vladala u njegovu gradu i koja bi se mogla prikazati i kako jedna od duboko urezanih osobina Mostara.

”Za razliku od Mostara, koji je poligon najprizemnijih političkih manipulacija, prvenstveno od strane međunarodnih parapolitičkih struktura, kod nas su stvari ipak pristojno posložene. Ovo pristojno uzmite s rezervom, jer ipak živimo u nefunkcionalnoj i nakaradnoj državi”, rekao je uskopaljski pisac.

Mlakić je rekao i kako je činjenica da je “projekt Komšić” jedan od ”najdestruktivnijih procesa u postdaytonskom političkom bestijariju, ne samo za Hrvate”.

Kukavičje jaje

”Što je s Bošnjacima? Usudio bih se reći da su političke štete od “projekta Komšić” dugoročno najštetnije upravo za Bošnjake. Na krilima “komšićizacije”, na primjer, dobili smo federalnu vladu koja je napravila više političke i ekonomske štete nego sve druge prije nje, a sve u ime “građana” kojima se kao kukavičje jaje podmeće jedan destruktivan i jalov nacionalizam pod krinkom “građanskog”. Da ne govorimo o drugim aspektima pogubnog djelovanja ove vlade: o kriminalu, korupciji, institucionaliziranoj grabeži… ”, rekao je Mlakić i dodao kako su Hrvati frustrirani, ali ne toliko “komšićizacijom”, jer od Komšića ili od likova poput Slave Kukića nitko sa zrncem zdravog razuma nije ništa ni očekivao.

”Opća bijeda u zemlji ima svoje ime i ona je uzrok svim frustracijama, ne samo hrvatskim. To su korupcija, nepotizam i zastrašujuća nekompetencija na svim razinama. Podjednak osjećaj frustracije postoji i kod Bošnjaka i kod Srba, i uzrok je isti. Zaboravimo na trenutak Dodika, Lagumdžiju i Komšića i upitajmo se što su oni koje nazivate “hrvatskim političarima” napravili prije Komšića. Ništa. Kao što ništa nisu napravili ni kasnije. Međutim, u ovom periodu imali su sjajnu izliku: Komšić”, izjavio je Mlakić koji se jako rijetko pojavljuje u medijima.

Dodao je kako ta izlika služi kao neka neprozirna dimna zavjesa za svu destrukciju koja se krije i događa u pozadini.

Famozna politika HDZ-a 

”Usuđujem se reći da je ovo najveća politička šteta koju je slučaj Komšić donio Hrvatima. To, i činjenicu što je potpuno zaustavio politički i svaki drugi oblik pluralizma kod Hrvata. Komšić je Hrvatima, da pojednostavim, ono što je Dodik Bošnjacima: izlika za sve”, rekao je Mlakić.

Na pitanje o kritici bosanskih franjevaca prema politici HDZ-a u BiH, ali i osudi hrvatskih političara koji posjećuju Hrvate u BiH, Mlakić je odgovorio protupitanjem.

”Kao prvo, volio bih čuti što je ta famozna “politika HDZ-a” (ili SDA, svejedno). Jedno veliko ništa. Napadati dobronamjerne kritičare samo je jedan mimikrijski eskapizam ili, kako to danas vole reći, politički spin. Jer u tom slučaju nitko ne pita zašto kolone naših mladih nepovratno odlaze. Ja bih sada postavio protupitanje. Odlaze li naši mladi zbog “kritike nekih bosanskih franjevaca” ili zbog jedne politike koja je nepotizam i korupciju pretvorila u jedan vid običajnog prava koji više nitko ne dovodi u pitanje? Tom politikom srušeni su svi etički, socijalni, kulturalni i društveni kriteriji. O ovome treba govoriti. Sve drugo je plitko i jeftino “spinovanje””, rekao je.

Jezik, Federalna i Sidran

Mlakić, koji je istaknuo kako treba pospremiti zbrku u političko-dnevnim igrarijama s jezikom koje ne prestaju, rekao je kako mu u ovdašnjim jezičnim igrama bez granica najviše smeta neprestano patroniziranje drugih.

”Svi znaju bolje od Hrvata što je hrvatski jezik: od analfabeta s Federalne televizije pa do Avde Sidrana”, rekao je Mlakić, koji još uvijek radi u tvornici i koji kaže kako ne razmišlja da se preseli u Zagreb?

Na pitanje ”bi li životom u Zagrebu imali veći utjecaj kao intelektualac, pisac i scenarist?”, Mlakić je odgovorio kako književni ili intelektualni utjecaj danas ne postoji.

”Danas postoji tek veća ili manja vidljivost, kao rezultat medijske plitkosti i površnosti. A taj svijet i svi vrijednosni kriteriji koji iz toga proizlaze me ne zanimaju”, rekao je Mlakić i dodao kako život u provinciji briše onaj iritantni osjećaj da neprestano živite u petoj brzini.

bljesak.info l VL l poskok.info


uskrs ephzhb