Published On: Ned, pro 16th, 2018

Što je natjeralo oca da ubije svoju djecu?

Navodno je prijatelju najavio što će uraditi. Susjedi su za 24sata ispričali kako se ta obitelj nedavno doselila i da ih nisu dobro poznavali. Dodaju kako se Sović bavio popravkom poljoprivrednih strojeva i da je sa suprugom i djecom živio u unajmljenom stanu. Admir je, navodno, i supruzi rekao da će ubiti djecu i sebe ako ga ostavi. Kako pišu lokalni mediji, supruga je ostavila prije dvadesetak dana. Šokantne prizore u kući prvi je vidio brat Sovićeve supruge, koji je policajac i koji je živio s njima u istoj kući.

Zasad nisu poznate sve okolnosti koje su prethodile ovom činu, no zasigurno nam svima kroz glavu prolazi pitanje kakva je to osoba, kakav je to otac koji je u stanju ubiti vlastito dijete.

U dosadašnjim istraživanjima, psiholozi su identificirali čak pet različitih vrsta motiva koji osobu mogu natjerati na ovakav gnjusan zločin. U većini slučajeva, počinitelj pati od neke vrste psihičkog poremećaja, a najčešći su neka vrsta psihoze, kronična depresija ili ovisnost. U slučaju psihotične epizode, osoba najčešće doživljava halucinacije u kojima im netko ili nešto naređuje da ubiju vlastitu djecu te nije svjesna vlastitih postupaka.

Suprotno tome, ubojstvo vlastite djece može se dogoditi kao nenamjerna posljedica dugotrajnog zanemarivanja, teškog zlostavljanja ili toga da roditelj zapravo ne želi dijete. Takvi su slučajevi često povezani s ovisnošću roditelja-zlostavljača o drogama ili alkoholu.

U konkretnom slučaju koji se dogodio u Bihaću, ubojstvo bi moglo biti motivirano željom za osvetom supružniku. Drugim riječima, moguće je da je Admir ubio djecu da bi se osvetio supruzi koja ga je napustila. Posljednji, možda najtragičniji, ali nažalost i najčešći, motiv koji može osobu navesti na ovakav čin je altruizam. Konkretno, osoba ubija vlastito dijete iz ljubavi prema njemu jer smatra da je to jedini način da ga zaštiti od patnje. Takvi slučajevi često su povezani s kroničnom depresijom roditelja. Primjer za ovakvu vrstu motiva može biti majka koja je odlučila počiniti suicid te ne želi ostaviti svoju djecu samu u okrutnom svijetu ili siromašni roditelj koji ostane bez financijskih sredstava za uzdržavanje obitelji.

Zločin iz Bihaća nije prvi zločin ovakve vrste, 2011. Ljuba Novosel, Zagrepčanka koja je živjela u Pittsburghu ubila je svog sina, vlastitu majku i sebe zbog toga što nije mogla podnijeti da njezin sin želi živjeti s ocem. Prije nekoliko mjeseci je Astra Volk iz Sjeverne Dakote ubila svoje troje djece pa zatim i sebe zbog navodnih financijskih poteškoća. Iznimno je teško nagađati o motivima koji osobu natjeraju na ovakve postupke, često zbog toga što ubojice nisu dali naslutiti da o tome razmišljaju, a kasnije se motivima može samo nagađati.

Što se točno dogodilo u ovom slučaju i koji su bili motivi ubojstva i samoubojstva, otkrit će, nadamo se, policijska istraga.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare