Što je kanadski Hrvat, Mostarac Davorin Jurovicki rekao Komšiću?

Tko je Davorin Jurovicki, domoljub, Hrvat iz BiH, točnije Mostara, čiji je djed iz Poljske došao prije 106 godina i zauvijek ostao u Hercegovini. Jurovicki je istaknuti gospodarstvenik u Kanadi, oženjen i otac jedne djevojčice, a vrlo je aktivan i među hrvatskim iseljeništvom.

Jurovicki je postao poznat nakon 2014. jer je uz pomoć člana kanadskog parlamenta u vrijeme velikih poplava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, za BiH uputio pomoć od 600.000 dolara, a 200.000 za Srbiju. Jurovicki je, između ostaloga, u Mostaru kao poznati ekonomist bio stečajni upravnik poduzeća Đuro Salaj, a danas je uspješan poduzetnik u Kanadi.

Jurovicki je tijekom posjeta aktualnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Torontu i bh. dijaspori u Kanadai, imao zapažen nastup te je Komšiću, između ostaloga, s prepoznatljivim “mostarskim” naglaskom postavio nekoliko opravdanih i argumentiranih pitanja .

Što je Jurovicki kazao u ime hrvatskog iseljeništva iz BiH Komšiću?

”Gospodine predsjedavajući moram istaknuti veliku razočaranost iseljeništva sa tkz. Građanskom opcijom koju Vi zastupate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koji su “bratske“ stranke sa HDZ i SNSD. Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako-takvim strankama slične orijentacije (SDP, Naša stranka)još više udaljili BiH od Vaše građanske. Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće. Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH, jer nije korektno da samo Hrvati budu “žrtve” građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode: Što namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u BiH kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u ovom svom trećem mandatu?”, upitao je Jurovickim nakon čega je uslijedo buran i kontroverzan odgovor hrvatskog člana Predsjedništva.

No, Jurovicki nije nepoznat medijima. On je 2018. godine gostovao na TV Face kod Senada Hadžifejzovića, a istu možete pogledati:

Republika.info

I tada je nastao skandal, gosti su se razbježali, svečana torta je ostala netaknuta…

No, iz Ureda člana Predsjendištva BiH niti riječi o ovom skandalu.

Izgleda da je, po službenom priopćenju Predsjedništva BiH  s ovog događaja sve proteklo u najboljem redu. Toliko o korektnom i istinitom informiranju javnosti od strane najviših razina države BiH. Ako se prisjetimo STENOGRAMA sa sjednice Predsjedništva BiH kako se “kalio ANP” ili ‘Program reformi’, što li već, te kako je koji član Predsjedništva govorio o izvješćivanju javnosti – ništa ne treba čuditi.

Komšićev odgovor Jurovickom

Slobodna Bosna  je objavila Komšićev odgovor Jurovickom.

„Gospodine Davorine, nije mi jasno, šta vi zapravo preferirate. Hoćete li etničku BiH, jer vidim da mi zamjerate taj legitimitet koji ne postoji u Ustavu BiH ili hoćete građansku BiH o kojoj govorite tako afirmativno. Morate se odlučiti što bi ste, ne može i jare i pare, sudaraju se stvari.

Da vam objasnim za kakvu BiH se ja borim i na mom primjeru i na vašem. Vaša supruga je Rumunka koliko ja znam, imate dijete sa njom. Hipotetički vratite se u Vaš Mostar, u BiH. Da Vas pitam; Šta je vaše dijete u tom Mostaru i BiH: Hrvat ili Hrvatica, Rumun ili Rumunka, ili je osoba ili je dijete, Vaše, moje!? Šta je?

Ja mislim da je prije svega osoba ili dijete.

Davorine, ja se borim da Vaše dijete bude bude isto kao moje i da Vaše dijete može sutra, kao što ne može danas, biti član Predsjedništva ove zemlje i doći ovako i ovako pričati, jer danas ne može, niti Vaše niti moje. To nije uredu, u Kanadi može biti sve, a u BiH ne može. Ne spadam u red ljudi koji dijele lekcije, ne volim takve ljude, jer dijeljenje lekcija uvijek završi, po našoj narodnoj, neću da je ponavljam, a tiče se mlaćenja gloginja. Kažete, vlada Kantona Sarajevo? Gospodine Davorine, ja sam rođeni Sarajlija, ali je meni važnija BiH od Sarajeva. Pitate me o građanskoj opciji, a kakva je to građanska opcija, koji bi da traži najmanji zajednički imenitelj sa upravnicima koncentracionih logora, Heliodromom i Dreteljom, to ne ide jedno s drugim”, rekao je Komšić.