ŠTO JE BUDIMIR ZAPRAVO PORUČIO: Traži “častan” otpust, spreman se povući al želi da mu se Čović pokloni

Odbijajući kao političar bez legitimiteta i političkog morala dati ostavku na fotelju koju je uzurpirao vlastitom narodu nakon poziva Dragana Čovića koji ima legitimitet, potvrđen i na ovim izborima, na istu ostavku ga i pozvati, Budimir je uvrijeđeno kazao kako način na koji ga se poziva da da ostavku ne zadovoljava niti minimum političke kulture. Drugim rječima Budimir, čovjek bez minimuma političke kulture poziva na istu tu političku kulturu, želi sastanak, traži kanal kako da što ponosnije odstupi, ako se u kategoriji ponosa, kad je Budimir u pitanju uopće može govoriti.

Budimiru treba simboličko priznanje legaliteta i čovječnosti, od strane osobe koja formalno danas predstavlja lidera Hrvata u BIH,  treba mu  formalni susret na kojem će se rukovati s Čovićem. Taj čin za Budimira bi značio da Čović priznaje njegov legalitet i legitimitet kao predsjednika te da ga je došao zamoliti kako treba  odstupiti. Iz takve pozicije , taj novi, legalizirani Budimir spašenog obraza, možda bi i odstupio.

Budimiru je jasno da će s vremenom bitku koju vodi završiti u tuđem političkom rovu, kao politički dezerter koji je nakon sjajne vojne karijere gdje je branio vlastiti narod, ostatak života odlutao u politički rovu uperen protiv tog istog naroda. Dezerter traži pomilovanje. Medijsko prepucavanje ga vrijeđa. Jer on je predsjednik! Tako kaže Sarajevo.

Budimir očito ima problem s opakim patološkim narcizmom. Ne želi otići kao pas. Pokunjeno i odbačen od sviju. Zato je posljednji instrument moći kojim maše raspisivanje izvanrednih izbora. Odluka koju opet može zaustaviti samo Inzko. A koja Hrvatima u BIH opet ne bi ništa niti donijela niti odnijela. Tek bi se potvrdilo stanje u federalnom parlamentu. S tim što HSP-a u tom istom parlamentu više ne bi bilo.

Budimirov odgovor Čoviću, nije ništa drugo nego vapaj očajnika. Čović doduše to može učiniti bez neke naročite političke štete no pitanje je čemu? Ako Budimiru cijelo ovo vrijeme politička volja vlastitog naroda ne predstavlja nikakav imperativ djelovanja, ako Budimir vidi sukob samo s HDZ-om i Čovićem a ne s narodom , čemu pomagati nekome kome pomoći nema?

Zašto spašavati obraz Živku bez Obraz?

BUDIMIROVA IZJAVA:

Ozbiljni političari i visoki dužnosnici Bosne i Hercegovine trebaju, poštujući ustave i zakone, u institucijama države, voditi razgovore o svim važnim pitanjima, pa tako i o pitanju moguće rekonstrukcije Vlade Federacije BiH izravno i dijalogom političke kulture, a ne preko medija, izjavio je danas nelegalni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

– Međutim, nakon opetovanih prozivanja pojedinih čelnika političkih stranaka, posebice čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da podnesem ostavku na mjesto predsjednika FBiH, zbog javnosti, moram mu na to odgovoriti putem priopćenja, kazao je Budimir.

Podsjetio je da iako Ustav nalaže da moguću rekonstrukciju Federalne vlade, odnosno razrješenja postojeće i prijedlog imenovanja nove vrši šef izvršne vlasti u FBiH, Čović nije našao za shodno odgovoriti na Budimirov službeni poziv za konzultacije koje su imale za cilj rješenje krize.

– Umjesto toga, on želi pravnim nasiljem i medijskim linčem promijeniti Federalnu vladu, pa to još uvijek čini iako je svjestan da na taj način ne može polučiti uspjeh, smatra Budimir.

Dodao je i da iako ga Čović kontinuirano poziva da podnese ostavku na mjesto predsjednika FBiH, on njega neće nikada pozvati da podnese ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a BiH, iako prema Budimirovom mišljenju Čović nije dostojan vođenja “stožerne” hrvatske stranke niti kreiranja hrvatske nacionalne politike.