Published On: Mon, Jun 17th, 2013

Što građani BiH mogu ponijeti u Hrvatsku

Vlasti BiH započele su s podjelom brošura svojim građanima na pograničnim područjima prema Hrvatskoj s detaljnim pojašnjenjima što ih očekuje nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, objavio je Dnevni avaz. Vijeće ministara BiH je nedavno jednoglasno prihvatilo Izvješće o pregovorima za zaključivanje ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima koji uz ostalo navodi što građani BiH mogu prenijeti preko granice.

Tako u svome vozilu mogu imati 2 litre žestokog pića, 4 litre vina, kilogram kave, 16 litara piva, jednu šteku cigareta, zatim jedan parfem od 50 mililitara, jedan buket cvijeća. Uz to predviđeno je da se može prenijeti svježe voće i povrće, osim krumpira, do 5 kilograma, lijekovi za najviše mjesec dana uz potvrdu liječnika kao i kućnog ljubimca uz veterinarski certifikat.

Iz Uprave za europske integracije BiH navode da građane najviše zanima hoće li nakon 1. srpnja porasti porasti potražnja radne snage iz BiH u Hrvatskoj kao i hoće li građani iz BiH s dvojnim državljanstvom moći konkurirati na tržištu rada u ostalim državama EU-a. Među informacijama koje traže građani BiH su i odgovori hoće li moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj te sudjelovati na međunarodnim natječajima kao i pod kojim će uvjetima studenti iz BiH moći studirati u Hrvatskoj.