Published On: Pon, lip 13th, 2016

Što će se točno događati, ako padne Vlada premijera Oreškovića

Ovih će dana, prema svemu sudeći, pasti aktualna Vlada Tihomira Oreškovića. Osim ako HDZ, što ne djeluje pretjerano izgledno, ne odustane od opoziva premijera. Inače slijedi izglasavanje o nepovjerenju za koje će, prema svemu sudeći, glasati i većina oporbenih zastupnika.

Nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru, pada Vlada i počinje teče rok od 30 dana u kojem treba izabrati novog mandatara. Mandatar postaje osoba koja predsjednici podastre dokaze kako uživa povjerenje parlamentarne većine. Tada mandatar predlaže novu Vladu koju mora, većinom glasova, potvrditi parlament.

Ako se to ne dogodi, slijede novi izbori.

S druge strane, SDP je proteklog tjedna počeo s prikupljanjem potpisa za samoraspuštanje Sabora.

Šef stranke Zoran Milanović planira sakupiti više od 64 potpisa nakon čega bi, kaže, odluka bila na 12 Mostovih zastupnika.

Ovlasti predsjednice

Ukoliko nekim slučajem inicijativa oporbe uspije, do novih izbora doći će vrlo brzo. Jer teško je zamisliti da predsjednik Sabora glasanje o raspuštanju ne bi hitno uvrstio na dnevni red, ako je većina zastupnika izrazila volju da se parlament raspusti.

“U slučaju da većina zastupnika glasa za raspuštanje Sabora, novi izbori moraju se održati u roku od najviše 60 dana. Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora donosi Predsjednica Republike, s time da od dana stupanja na snagu te njezine odluke do samih izbora mora proteći najmanje 30 dana”, pojašnjava za ustavni stručnjak i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Đorđe Gardašević.

Tehnička vlada

U periodu od raspisivanja izbora pa do izbora nove vladajuće garniture, na vlasti je tzv. tehnička vlada. “Od dana kada su raspisani izbori, Vlada postaje tehnička i ne smije donositi odluke o imenovanjima, kao niti zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim u iznimnim slučajevima. Ta se tehnička vlada ne imenuje posebno, to je redovna Vlada koja samim raspisivanjem izbora postaje tehnička”, kaže Gardašević.

Situaciju dodatno komplicira i incijativa HDZ-a za opoziv premijera Tihomira Oreškovića koja je u saborskoj proceduri i o kojoj se mora glasati na plenarnoj sjednici u roku od 30 dana od uvrštenja u dnevni red. Postavlja se pitanje tko će biti na čelu tehničke vlade u slučaju da većina zastupnika ne podrži premijera te on bude opozvan.

Neobična situacija

“Ako se izglasa nepovjerenje premijeru, onda on i Vlada podnose ostavku. Ako se to desi, onda bi trebalo analogno primijeniti članke 6. i 7. Zakona o Vladi po kojima bi takav premijer i Vlada u ostavci obavljali tehničke poslove do izbora nove vlade. Situacija jest malo neobična jer bi poslove, premda tehničkog, premijera obavljala osoba kojoj je iskazano nepovjerenje, ali takvo rješenje postoji u parlamentarnim demokracijama.

Na primjer, i nakon izglasavanja nepovjerenja u britanskom Parlamentu 1979. godine, tadašnji premijer James Callaghan nastavio je obavljati tehničku ulogu premijera sve do izbora na tu funkciju Margaret Thatcher,” kaže Telegramov sugovornik Gardašević.