Published On: Čet, ruj 2nd, 2021

Što će se dogoditi kada stranci jednog dana napuste BiH?

Ni 26 godina nakon rata i milijardi uloženih dolara i eura strane pomoći međunarodna zajednica u BiH nije uspjela izgraditi nešto što bi se moglo nazvati vezivnim tkivom, što bi držalo BiH na okupu. Nisu pomogle ni stotine nametnutih zakona, smjenjenih dužnosnika, BiH je ostala podijeljena na tri društva, tri zajednice koje različito gledaju kako na prošlost tako i na budućnost i koje se gotovo ni o čemu ne mogu dogovoriti.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Ovako stanje neće moći trajati vječno. Prije ili kasnije međunarodna zajednica prisutna u BiH, kroz ured visokog predstavnika, strane sudace u Ustavnom sudu BiH, Nato i europske vojnike odlučit će okončati svoje prisustvo u BiH. Moglo bi se reći kako svjedočimo početku povlačenja međunarodne zajednice iz BiH, odnosno njezinih političkih i vojnih istrumenata prisile. Na prijedlog njemačke kancelarke Angele Markel Zapad je, naime, bez potrebne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a odlučio dovesti Christiana Schmidta, kao posljednjeg visokog predstavnika s jednom zadaćom da BiH nekako “dovuče” do statusa kandidata za članstvo u EU. U ostvarenju te misije u startu mu je, međutim, odmogao njegov prethodnika Valentin Inzko nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, čime je ujedinio i vlast i oporbu u Republici Srpskoj, u blokadi institucija BiH.

Zemlja je tako, ponovo, upala u jednu od najdubljih kriza nakon rata. Koliko će ovakvo stanje paralize trajati, to nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti. RS traži poništenje nametnutog zakona da bi prekinula blokadu BiH, bošnjački dužnosnici na to ne pristaju i traže od Schmidta da smjeni Dodika. Schmidtu kojeg, bar, polovica zemlje i dvije svjetske sile Kina i Rusija ne priznaju za visokog predstavnika svezane su ruke. Jedna od tri strane ne želi s njim komunicirati, a njegova eventualna odluka o smjeni Dodika bila bi, svjestan je, protumačena kao nastavak udovoljavanja jednoj strani i dodatno dolijevanje ulja na vatru. Što više eventualna odluka o smjeni Dodika izazvala bi nezapamćen skandal, jer bi Dodik bio smijenjen zato što je na sjednici/ma Predsjedništva BiH glasao PROTIV. Bio bi to slučaj bez presedana. Da stranac u nekoj zemlji zabranjuje mogućnost izabranim dužnosnici samostalno odlučiti hoće li glasovati ZA ili PROTIV neke odluke.

Dok je država paralizirana na čekanju su i svi zakoni koje je potrebno usvojiti kako bi se ispunilo 14 kriterija iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Na summitu na Bledu, u Sloveniji, održanom jučer, čulo se kako europski čelnici žele u okrilje EU primiti svih šest zemlja zapadnog Balkana uključujući i BiH. No, kako? Nitko od njih nije rekao da će to biti učinjeno bez ispunjavanja postavljenih “domaćih zadataka”? Te zadatke trebale bi uraditi politički akteri u BiH, koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti. Uz pomoć visokog predstavnika, bez legitimiteta, na silu nemetnutog, s kojim jedna od tri strane ne želi komunicirati.

I međunarodna zajednica, vjerojatno je svjesna kako njeno prisustvo u BiH, slabi želju politički aktera u traženju rješenja za ključna prijeporna pitanja, kao što je izmjena Izbornog zakona, zbog uvjerenja jedne strane da će visoki predstavnik u konačnici nametnuti zakon po želji i mjeri političkog Sarajeva. Ukoliko i kad god bi on to odlučio učiniti, umjesto napretka, izazvao bi još veću krizu u zemlji.

I to će biti jedan od ključnih razlog zbog kojeg će se primarno zapadne sile, predvođene Amerikom odlučiti povući iz BiH, kao što su se povukle iz Afganistana. Sudbinu zemlje morat će, prije ili kasnije, prepustiti njezinim narodnima i njihovim političkim predstavnicima, jer će nastavak međunarodnog prisustava, uz trošenje značajnih vojnih i financijskih resursa, izazivati kontra efekte.

Hoće li nakon toga i koliko dugo BiH nastaviti samostalno postojati ovisit će isključivo o spremnosti primarno bošnjačkih političara da ju prihvate kao zajedničku državu tri ravnopravna naroda, a ne unitarnu, građansku državu, kojom bi vladali predstavnici najbrojnijeg naroda. Takve spremnosti sada nema ni u tragovima./HMS/

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Eto,RS ce se pripojiti Srbiji,vi cete dobiti tzv herceg bosnu,porusit ce te sve dzamije u Hercegovini,muslkmane pobiti,prognati,pozatvarati,imat ce tete svoju malu NDH.
Samo se nadsjte,jedino to i mozete.
Vasa servilnost velikosrpskoj politici naprosto je degutantna.
U sta ste se pretvorili,u politicke prostitutke Vucica i Dodika.
Olos.

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Srbi su naša braća po ćafirluku a, kako ono vele, neće krst na križ a bome ni vice versa?! Po-tu-rč-eni, pa ti baš ništa ne razumiješ…

Sejdo alkoholik
Sejdo alkoholik
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Jbg, što ste zakuhati to ćete kusati.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Sejdo alkoholik
1 godina prije

Za malo da nisam pročitao “katolik”. Naime, preskočio sam prva
tri slova “alkoholika”.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Komsicoglu.bas si divan.jeli neko diro tebe po zapadnoj hercegovini.eto trebali bi biti sa nesposobnjakovicima tipa osmica.sebija.bakir.a selmo da nam bude drzavnik.prvo sapun.prvo sapun

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Mrs tursko smeće, bolje i sa Srbina nego s vama islamsku otpadu, križ i krst mogu skupa.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Opet ovaj mudruje. Može li mu se liječnički pomoći? Prvi uplaćujem 20 KM.

DUDEK
DUDEK
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

IN VERITAS PRALJKOVACA

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
1 godina prije

Sunce mu njegovo indolentno, a kako bi bilo da onaj naš beskorisni Draganče kaže Šmitu jasno i glasno: “Šmite, ljudino, ni mi Hrvati te ne priznajemo ali ako promijeniš Izborni zakon – mi Hrvati ćemo priznati! Pa ti Šmite sad razmisli … “

Oximoron
Oximoron
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Hasso
1 godina prije

Desetljetna mudrost HDZ-ovog ne njesanja u svoj posao cini svako smisleno djelovanje nezamislivim. Izgleda da bi ovakve stvari bile ravne cudu, legitimni Hrvati…djeluju…u interesu Hrvatskog naroda u BiHneBiH, prosto nevjerovatno, ili barem u zadnjih 20tak godina nevidjeno

Mokri
Mokri
1 godina prije

Etnicki Talibancine (HDZ) ce za novac priznat novu vladu nakon toga sve cemo njih u zatvor I zavrsena prica

Glasač
Glasač
1 godina prije

Ostaviti će oružje Bilalu i njegovom menadžmetu pa će Šejh Elvedin preuzeti vlast od gradžana Sejde,Zlaje i inih na demokratskim izborima isti dan.

Naravno pričam o državi KB (Kvarat od Bosne)

Last edited 1 godina prije by Glasač
Sejdo alkoholik
Sejdo alkoholik
1 godina prije

Kad stranci napuste BiH, ona će se raspasti.
Za to će biti odgovorni muslimani.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Sejdo alkoholik
1 godina prije

.. i upravo samo noni!

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Zanimljivo je ponasanje pojedinih ustasoida ovdje.
Nesto kao prijete,vidjet cete vi,bla,blaa…
A saka jada.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Ah decko to ti mislis.imali ste “slavnu” operaciju neretva 93. Vidjeli ste svjetla velegrada ( siroki brijeg )a sa huma i vrda se vratili u vodoravnom polozaju.tada je bila nestasica crnih vreca za smece.toliko od pojedinog.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Fascinantno je kako se ukopavate više i više dok postaje sve očiglednije da vam se izjalovilo sve što ste planirali. Još ostaje ogorčenje, uvrede, glumljenje žrtve, frustriranost, nervoza, umjerena histerija, zavist, uglavnom negativne ljudske emocije. Kao primitivna i pokvarena malograđanska ženetina.

veritas
veritas
1 godina prije

Da, temeljno je pitanje kada će najbrojniji prihvati da su im druga dva
narodna u svemu ravnopravna. Bez toga – nema ni budućnosti za BiH.

Hrvatinići
Hrvatinići
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

Nema”ravnopravnosti,bratstva i jedinstva” itd. Ovaj protektorat će da se raspadne za nekoliko sati Herceg Bosna i Republika Srpska izvode svoju policiju na entitetske linije,kasnije vojska preuzima stvar ,prekid svih novčanih transfera i uplata prema nekadašnjoj zajedničkoj blagajni i puno je lakše srušit ovaj protektorat nego se misli a za muslimane i talibane u 23% nas zaboli kiita no ono što oni budu radili ostalim Hrvatima u 23%tvorevini to ćemo mi muslimanima u Herceg Bosni!

DUDEK
DUDEK
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

IN VERITAS PRALJKOVACA