Published On: Pon, svi 2nd, 2022

PRAVO JEDNIH NA NEGIRANJE ZLOČINA: Što će biti s porukom sa tuzlanskih tribina?

28. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine je iza nas, a stanje na tablici se nije znatno promijenilo.

Plemići su u Hercegovačkom derbiju slavili protiv Širokog Brijega minimalnim rezultatom te su službeno podigli pehar osvojivši sedmu titulu, te time potvrdili da su najtrofejniji klub u BiH.

Velež je na gostovanju u Trebinju izgubio od Leotara koji se odmaknuo od zone ispadanja, Rudar pobijedio Slobodu, Borac Sarajeva, dok su Radnik i Posušje podijelili bodove baš kao i Tuzla City i Željezničar.

No, zanimljiva situacija dogodila se na Tušnju kada je otprilike 150 navijača Željezničara stiglo na tribinu.

Dan prije odigravanja utakmice između Tuzle Cityja i Željezničara, pravomoćno je, na osam godina zatvora, osuđen Sakib Mahmuljin koji, po optužnici, u tijeku rata u BiH, nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Navijači Željezničara, Manijaci, iskoristili su priliku na utakmici kako bi dali podršku Mahmuljinu poručivši ”Mi nismo kao oni, nikada nismo bili kao oni, niti ćemo ikada biti kao oni. Sakib Mahmulja heroj, a ne zločinac”.

Podsjetimo, navijači Zrinjskog kao i navijači Širokog Brijega u okviru 18. kola m:tel Premijer lige BiH kažnjeni su sa jednom utakmicom pred praznim tribinama zbog isticanja zastava sa likom osuđenog Slobodana Praljka, kao i novčanom kaznom od 4500 KM (3000 KM zbog isticanja zastave, 1500 KM zbog pirotehnike).

Zanimljivo je bilo koliko se cijela bosanskohercegovačka javnost tada usuglasila te proglasila navedene klubove ni više ni manje nego fašističkim, dok u ovom slučaju javnost uopće ne reagira na isticanje poruka podrške osuđenom Mahmuljinu.

Disciplinska komisija NS BiH još nije izrekla kazne za posljednje kolo m:tel Premijer lige BiH, no ostaje vidjeti hoće li Željezničar biti kažnjen istom mjerom kao i Zrinjski i Široki, budući da se radi o skoro pa identičnim situacijama na koje je u hercegovačkom slučaju disciplinska komisija hitno reagirala.

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Europsky
Europsky
26 dana prije

Mi muslimani smo zločinci kao i svaki drugi narod, vidi se po imenu da nije zdrav.. Mahmuljin, e jarane imena..

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
26 dana prije

Babo ti nije zdrav koji te osunetio

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
26 dana prije

Dobar si…Mr.BIN PISE SAM SEBI MIJENJAUCI NICKOVE i zarađuje negativne lajkove….dobro za treću vrstu psihičkih likova koji se ovdje pojavljuju da ih zbunjuje vlastita mržnja…u svakom slučaju oni sto gangaju zdravu misao budu meta…

Thomson
Thomson
26 dana prije

I Sta sad.Bošnjaci su iz rata izasli sa 17% bIHa u Daytonu su dobili Jo’s 5-6% ali su sada 30g nakon rata na pragu da zavladaju na 51% ….kolkio god to bilo tesko priznat ali hebiga tako izgleda

Manjina
Manjina
26 dana prije

Zivijo generale ima nas masalla

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
26 dana prije

Ne bude li tužiteljstvo na ovo, procesuiranjem– Inzkov zakon je mrtav i nitko nije više dužan da ga poštuje.

vitina
vitina
26 dana prije

Mahmuljin ne samo što je zločinac nego je i teški kriminalac koji krade od žrtava zločina.
https://www.facebook.com/Poskok.info/videos/932792817415566

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
26 dana prije

Bravo čovik !

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
26 dana prije

Laž na laž postaje istina

Anonimac
Anonimac
26 dana prije

dakle, poddli englezi su imali bolna povijesna iskustva sa ovim. IMAJU LI HRVATI MOZGA I DAMMU, PITANJE JE SAD!!! >> Gradanski neposluh je aktivna neposlušnost gradana prema provedbi zakona ili naredbi organa sluzbene vlasti (ili okupatorske sile) ne koristeci fizicko nasilje. 
Gradanski neposluh oznacava uglavnom, ali ne uvijek i nenasilni otpor[1] primarno kao sredstvo za izražavanje svojih pogleda.
Osoba koja cini gradanski neposluh svjesno preuzima rizik na sebe biti kažnjen za svoje postupke. Sporno je li gradanski neposluh mora nužno biti nenasilan, jer je pojam nasilja ovisi o definiciji nasilja.
Gradanski je neposluh korišten kod nekoliko nenasilnih pokreta otpora u Indiji (Gandhi, tijekom borbe za neovisnost od britanske kolonijalne dominacije) u Južnoj Africi protiv apartheida, u americkoj borbi za ljudska prava i antiratni pokreti širom svijeta. Jedan od prvih slucajeva masovnog gradanskog neposluha bila je Egipatska revolucija protiv britanske okupacije u 1919. godini.
Americki pisac Henry David Thoreau je opisao motive takvog ponašanja u svom eseju 1849. Gradanski neposluh (originalni naslov “Resistance to Government (1849)”).

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Dobro je ba djikane…veliki INZKO IDE SVIJETLA OBRAZA PRIVREMENO JE SAČUVAO GENOCIDNU TVOREVINU TZV RS slijedi PRAVNA BITKA ili prava za njeno demontiranje u interesu Mira u evropi

veritas
veritas
26 dana prije

Stara latinska poslovica: Što je dozvoljeno Jupiteru – nije volu”; Tako i
probosanski elementi prisvajaju to pravo sebe proglasiti nevinima, a
druge (Srbe i Hrvate” genocidašima.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
26 dana prije

Moga bi ti povući Sudiju iz Haga

eagle
eagle
26 dana prije

ajjmo živjeli po jednu praljkovaču živjeli kamenjari

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
26 dana prije

Uzmi ti jednu mamhljuvaču,friška je ,ispečena prije nekoliko dana 🤣

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
26 dana prije

Al smo stvarno glupi muslimani ako ovde pišemo išta

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
26 dana prije

Vi muslimani ste vazda glupi muslimani🤣

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Nemoj sada mr Bin biti i anonimac sa nickom