Published On: Wed, Jun 21st, 2017

ŠTO BI SE LJUDE ZAMARALO: OSA nije obavijestila Banja Luku o eventualnom terorističkom napadu

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH nije obavijestila Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske o eventualnom terorističkom napadu na području Banja Luke, rekla je Srni načelnica Odjela MUP-a RS-a za odnose s javnošću Mirna Miljanović. Na pitanje Srne je li MUP dobio informaciju od OSA-e BiH o mogućem terorističkom napadu na području Banja Luke, o čemu je pisao “EuroBlic“, Miljanović je rekla da nisu dobili nikakvu informaciju od te agencije.

“Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a poduzima sve potrebne mjere i radnje da pruži sigurnost svim građanima RS-a te da održi povoljno stanje sigurnosti“, zaključila je Miljanović.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije zaprimila informaciju o mogućoj ugroženosti osoba i objekata na području Banjaluke, potvrdio je Srni direktor Direkcije Mirsad Vilić te dodao da takva informacija nije stigla ni od OSA-e niti bilo koje policijske agencije u BiH.

List “EuroBlic“ je objavio da je OSA BiH došla do informacija da se sprema napad na objekte ili na neke od štićenih osoba na području Banje Luke zbog čega je sigurnost podignuta na najvišu razinu. Prema tim nezvaničnim tvrdnjama, potencijalne mete su konzulati, ali i neki od dužnosnika iz RS-a na razini BiH. Izvor “EuroBlica“ naveo je da je o prijetnjama obaviješten i MUPRS-a, iz kojeg su istakli da nemaju takve informacije ni oni ni druge sigurnosne agencije u BiH. List navodi da je i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić potvrdio da su dobili određene informacije, ali da ne može govoriti o njima te da su ta saznanja dobile sve sigurnosne agencije.

Dnevnik.ba