Published On: Sub, ruj 11th, 2021

Što bi mogao Radman osim prepucavanja s Komšićem?

Svi mi znamo tko je Komšić i znamo da je Radman u pravu kada mu poručuje da ne bi trebao sjediti na funkciji koja predstavlja konstitutivnost Hrvata u BIH a nastupati protiv iste te konstitutivnosti.

No to političkim huljama poput Komšića ne znači ništa. Svaki Radmanov napad na njega, Komšiću je novi glas kod njegove glasačke mašinerije. Za koju su istraživanja pokazala da bi do kraja ovog desetljeća trebala svladati gramatiku. Te naučiti strane svijeta.

Radman predstavlja Hrvatsku  točnije njenu vanjsku politiku. Kako BIH Hrvati a  ni sama BIH nemaju zakon o opozivu, nečasnih političara predsjednika, postoji nešto drugo.

Hrvatska je jamac Daytonskog sporazuma, dok su USA i ostale velike sile tek svjedoci tog potpisa i međunarodnog ugovora.

Ministar Vanjskih poslova RH ima ovlasti informirati Vijeće sigurnosti, PIC, OHR da jedan od tri člana Predsjedništva opetovano radi protiv ustavne prisege koju je dao.

Dakle nitko ne brani Komšiću zagovarati izmjene Ustava i mrziti konstitutivnost, te vrijeđati Ustav zemlje BIH nazivajući ga zastarjelim i sovjetskim. Ali to ne smije činiti s pozicije člana Predsjedništva.

Štoviše, kada je dao predsjedničku zakletvu on je prestao biti član DF-a i preuzeo je radne obveze propisane Ustavom.

Ovo je tekst zakletve koju je izgovorio Komšić prilikom trećeg preotimanja funkcije:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

G. Radman, g. Plenković i g. Milanović dužni su , kao predstavnici RH, napisati protestno pismo PIC-u, UN-u i Vijeću sigurnosti. Informirati ih da  Željko Komšić:

  1. Ne obavlja danu mu dužnost
  2. Ne poštuje Ustav BIH
  3. Ne provodi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti
  4. Ne štiti i ne unapređuje ljudska prava i osnovne slobode nego poziva da se isti krše
  5. Ne brine o interesima i ravnopravnosti svih naroda nego sudjeluje u potiranju prava hrvatskog naroda ali i srpskog u FBIH kojem je nametnuo Dunovića.

Hrvatska je jedina koja u ovom trenutku ima međunarodno pravnu ovlast pred Vijećem sigurnosti pokrenuti opoziv Željka Komšića te zatražiti od istog da Komšiću, kao razaraču BIH države trajno zabrani bavljenje politikom. Budući da se služi najnižim nacionalističkim strastima kako bi si osigurao glasove.

Komšić je osim toga, negirao zločine Armije BIH, bacao mržnju na Hrvate tvrdeći isto što i Hitler 1941. da  Hrvati u BIH poput Židova u Njemačkoj imaju daleko više prava nego što ih je broj itd.

Vijeće sigurnosti ako prizna Schmidta, potom bi Schmidtu moglo naložiti Komšićevu smjenu, budući da njegov daljnji ostanak na čelu zemlje ide u prilog ideji raspada BIH.

Srbi naravno neće tražiti njegovu smjenu na Vijeću sigurnosti jer politici Srbije odgovara raspad BIH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x