ŠTO AKO BUDE RATA? ‘Ovih bi pet država pružilo najučinkovitiji otpor u slučaju vojne invazije’

 U vrijeme kada su ratovi diljem svijeta i dalje učestali, ali i u trenutku kada se tvrdi da je svijet ušao u Drugi hladni rat, a nerijetko se spominje i mogući širi konflikt Zapada s Rusijom, postavlja se pitanje koje bi se države najučinkovitije mogle obraniti od invazije. Britanski je Independent za odgovorima posegnuo na stranicu Quora, na kojoj korisnici postavljaju i odgovaraju jedni drugima na pitanja i isplivalo je sljedećih nekoliko država, što nipošto ne znači da nema i drugih koje bi trebale doći na ovaj popis, već je isključivo riječ o pretežitom stavu korisnika navedene stranice.

Švicarska

Činjenica da je okružena planinskim lancima ovoj je državi stoljećima bila od velike koristi u sprečavanju prodora izvana. Njezina narodna obrambena doktrina na snazi je od 19. stoljeća, a temelji se na Alpama kao obrambenom zidu. U skladu s ovom doktrinom, diljem alpske regije napravljene su brojne utvrde, koje su bile u funkciji i nakon Drugog svjetskog rata, kada je opasnost od sovjetske invazije bila realna.
Švicarska je vojska povezala sve ključne prometnice, mostove i drugu infrastrukturu na način da ih može dignuti u zrak u slučaju vanjskog prodora, što bi neprijatelja natjeralo na trošenje enormne energije u traženju adekvatnog prolaza. Dodatno, u planinama su sagrađeni brojni tuneli, bunkeri i utvrde u kojima mogu boraviti cijele vojne divizije, što bi predstavljalo dodatne tegobe i iznenađenje za neprijateljske snage
Iako Švicarska ima oko 150.000 ljudi u aktivnom sastavu vojske, u slučaju invazije, vojska odmah na raspolaganju ima gotovo četiri milijuna borbeno pripravnih građana.

Novi Zeland

Ova je otočna država od Australije udaljena oko 1.600 kilometara, što je najbliže veliko kopno, dok je primjerice Azija još dalje.
Pripremanje invazije na Novi Zeland predstavljalo bi logističku noćnu moru bilo kojoj sili.

Australija

Slično kao i za Novi Zeland, vrijedi i za Australiju, koja je ipak manje izolirana zbog svoje veličine.
Početak invazije na Australiju bio bi lakši, ali zbog ekstremnih klimatskih uvjeta na pojedinim područjima ove goleme države zauzimanje teritorija bilo bi kudikamo teže.

Island

Najmanje pristupačna država je Island – ne samo zato što se nalazi nasred sjevernog Atlantika, nego i zbog činjenice da nema velikih luka.
Dodatnu teškoću predstavljaju planine, vulkani i ledenjaci koji prekrivaju dobar dio ove države.

Rusija

Povijest je pokazala da je Rusija jedan od najtežih zalogaja strancima koji su je naumili osvojiti. Najočitiji razlog je njezin golemi teritorij, što za bilo kojeg osvajača predstavlja logistički pothvat praktički nemogućih razmjera.
Nadalje, tu su i klimatski uvjeti koji su u različitim dijelovima Rusije dijametralno suprotni, a ne treba zanemariti ni raznolika reljefna obilježja – od visokih planina do nepreglednih ravnica, močvarnih područja, jezera i rijeka…
Ključna prepreka su sami Rusi, poznati po prilično efektnim borbenim taktikama…