Published On: Pet, tra. 21st, 2017

Stjepanović: Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva uzimao je 50 ili 60 posto novca iz proračuna

Na Županijskom sudu u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću, kandidatu za hrvatskog člana predsjedništva i Stipi Šakiću optuženim za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza, prenosi hms.ba

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva i ugledan gost nekih stranih TV kuća u BIH se tereti da je organizirao udruženje kako bi sa suradnicima uvjetovao poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici podsticaja u poljoprivredi.

Prema optužnici, poljoprivrednici bi, kada dobiju podsticaje, Kandidatu za hrvatskog člana predsjedništva ili njegovim suradnicima, među kojima je i Šakić, morali isplatiti polovicu od dobivenog novca. Što je kazneno djelo.

Na današnjem  ročištu Tužiteljstvo je pročitalo iskaze trojice svjedoka, koje Sud ni nakon godinu dana nije uspio locirati i dovesti na svjedočenje. Iskaze koji su pročitani, svjedoci su dali u policijskim upravama tijekom istrage navedenih kaznenih djela, piše “Oslobođenje”.

Iskaz prvog svjedoka Nikole Stjepanovića, koji je on dao 2015. godine, Kandidata za hrvatskog člana predsjedništva dovodi u izravnu vezu sa iznudom novca. On je s njim u nekoliko navrata imao i sastanke, te je u svemu posredovao Damir Sokolović iz nekadašnje “Kokodžade” iz Gračanice.

– Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva  s još jednim čovjekom. Nakon kratkog neobaveznog razgovora rekao je kako je isplata podsticaja odobrena, ali da treba vratiti 50 ili 60 posto novca, kazao je tada u svom iskazu Stjepanović.

Svojim svjedočenjem Stjepanović je Kandidata za hrvatskog člana predsjendištva i Sokolovića doveo u kontakt s najmanje još tri poljoprivrednika s područja Gračanice, kojima je ponuđen podsticaj uz uvjet da pola novca vrate.

Iskazi svjedoka Daria Zovka i Amira Hećimovića u kriminal oko podsticaja na području cijele Federacije BiH uvode i Stipu Šakića, zaposlenika Federalnog ministarstva poljoprivrede, te Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, kadar stranke Radom za Boljitak s područja Tuzlanske županije.

U svojim iskazima oba svjedoka su kazala kako su se najmanje jednom sreli s nekim od ove trojice i razgovarali o dobivanju podsticaja uz obvezu vraćanja polovice novca.

Obrana je danas uvela nekoliko dokaza vezanih za imenovanja pojedinih rukovoditelja u sektore i službe Federalnog ministarstva poljoprivrede, koji su imali ovlaštenja odobravati isplate poljoprivrednih podsticaja.

Iako nije rečeno na koje okolnosti se uvode ti dokazi, pretpostavka je da ovim obrana nastoji ukazati na to da nije samo Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva, prvi čovjek ministarstva, imao ovlaštenja dati poticaje.

Na jednom od narednih ročišta trebao bi svjedočiti i brat Kandidata za hrvatskog člana predsjedništva Mladen Ivanković Lijanović, kao i sam Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. svibanj.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer