Published On: Pon, lip. 11th, 2018

STJEPAN ŠTERC: Žene na porodiljnom se ne smiju kažnjavati

Demograf iz Republike Hrvatske Stjepan Šterc smatra kako su stvari predaleko otišle i da je, nažalost, demografska politika tek sad ušla u žižu zbivanja te da postaje i pitanje političkog opstanka.

Na konferenciji ”Hrvati BiH – demografska stvarnost”, koja se održava na Sveučilištu u Mostaru kao konkretnu demografsku mjeru, dr. sc. Stjepan Šterc je naveo kako se majke i trudnice u porodiljskom razdoblju “ne smiju kažnjavati”, misleći time na to da im se tijekom tog razdoblja daje porodiljna naknada koja je duplo manja nego što su njihove plaće. ”Kada jedna zemlja nestaje ovakvim intenzitetom, prirodnim putem i vanjskim migracijama, onda je potpuno jasno kakva se odluka mora donijeti”, poručio je Šterc.

Ocijenio je kako je najjednostavnije reći kriv je ili “Zapad”, ili novi način života, podsjetivši kako se oni, koji se time bave, govore o tome već trideset godina i najavljuju ovu situaciju.

Po njegovom mišljenju, svaka zemlja može racionalno pristupati svojoj problematici, kao što su to uradili Irska, Island i Izrael, zemlje koje su shvatile da je najvažnija, i to u svim djelatnostima, ljudska populacija.  Konferenciju, koja se održava se pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, organiziraju Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Hrvatski narodni sabor BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer