Subota, 25 svibnja, 2024

Stižu slovenske “otpremnine”…

Must Read

Više do 1.500 radnika koji su početkom godine dobili privremeno zaposlenje u Sloveniji, ostali su bez posla zbog krize u toj zemlji. No, ako se u obzir uzme i broj radnika koji su radili nacrno, ali i onih koji imaju stalni boravak u Sloveniji pa im nije potrebna radna dozvola, sigurno je da je broj radnika iz BiH koji su ostali bez posla u Sloveniji daleko veći.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, 3.500 radnika iz BiH otkaz je dobilo za samo sedam mjeseci ove godine.

– Zbog prestanka rada na određeno vrijeme prijavilo se 1.536 radnika, dok je zbog prestanka poslovanja tvrtke s radom prestalo njih 54. Kada je riječ o stečaju poduzeća, otkaz je dobilo njih 255, a tehnološkim viškom proglašena su 932 radnika – priopćeno je iz ove službe.

Stručni suradnik za odnose s javnošću u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić u izjavi za “Dnevni avaz” istakao je da su brojke o otkazima potvrdili i podaci kojima raspolaže Agencija.

– Podatak da je 3.500 bh. građana ostalo bez posla objavio je Slovenski zavod za zapošljavanje. Mi točnim brojem ne raspolažemo. Također, veliki je broj naših građana koji imaju tamo stalni boravak, tako da se oni najvjerojatnije neće vratiti. No, evidentno je da je došlo do otpuštanja radnika i da ćemo na birou imati novu sliku, kada je riječ o nezaposlenosti – kaže Pupić.

On je istakao da je ova grupa radnika koja je ostala bez posla, radila na određeno u Sloveniji. Dužnička kriza sve više prijeti da na koljena baci i Sloveniju, koja je do početka krize imala dobar ekonomski rast, nezaposlenost je bila niža od prosjeka EU, a do kredita nije uopće bilo teško doći.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -