Published On: Uto, stu 16th, 2021

Stiže set zakona kojim FBiH želi postati oaza za ulaganje

U Federaciji BiH u posljednjem je razdoblju poduzeto nekoliko koraka koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja obrtnicima i poduzetnicima, a jedan od njih je rješavanje blokade za imenovanje Komisije za vrijednosne papire, kao i donošenje Zakona o obrtništvu i srodnim djelatnostima. Navedeni zakon važan je zato što omogućuje vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika te ukida podjelu obrta na vezane i posebne obrte, čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprječavala osobe, posebno mlade ljude, registrirati željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka. Istodobno, skraćena je procedura i pojednostavljena registracija obrta, a omogućeno je i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, a navedeno će, očekuje se, otvoriti vrata svima onima koji su imali dobru poslovnu ideju da je brže i jednostavnije realiziraju.

Predviđen je i obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati FMRPO, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost te, što je najvažnije, čiji je upis obvezan u skladu s ovim zakonom.

Istodobno, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH donosi prijeko potrebno ubrzanje procedure registracije biznisa u ovom entitetu, a što će značiti i otklanjanje brojnih prepreka u kontekstu brže realizacije investicijskih procesa. No, na tomu se neće stati jer Federacija ima spremno i rješenje o poduzetničkoj infrastrukturi i slobodnim zonama, gospodarskim društvima, posredovanju nekretnina, faktoringu, poticanju razvoja malog gospodarstva, elektroničkom potpisu… Ipak, jasno je kako je veliki broj obrtnika pretrpio ekonomske štete uslijed pandemije, a sukladno tomu, pokušava im se pomoći izravnim financijskim mjerama, pa je tako Vlada nedavno donijela uredbu o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za te namjene osiguran iznos od 60,000.000 KM. Cilj dodjele ove financijske pomoći korisnicima je očuvanje radnih mjesta i osiguranje potpore likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije, a pritom treba navesti kako ukupan iznos pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti iznosi maksimalno 30.000 KM. Uz istodobno jačanje zakonodavnog okvira, daljnje unapređenje ambijenta za razvoj obrtništva može biti i način za privlačenje novih investicija, kako domaćih tako i inozemnih.

Dnevnik.ba

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Boris
Boris
15 dana prije

Ha ha ama sve vam je uzaludno. Niko neće s mošnjama. Čak ni Erdoan. Lažovi ste, prevaranti, nepouzdani… Prodali ste siromašnim arapima, onoj najnižoj klasi, otetu srpsku zemlju i to je sve što ste uradili…

Mujaga
Mujaga
15 dana prije

Najpoštenije da su nam kazani odvojeni i da svako sebe hrani. Oko toga počnu svađe najprije.
A ko je kakav najbolje govori gdje su firme kakve i naplata porezta.