Published On: Sri, lis 15th, 2014

Štiti li Turska Islamsku državu ISIL?

Turska je vojska u noći od ponedjeljka na utorak bombardirala položaje Kurda na jugoistoku Turske, ali ne i vojne snage Islamske države (ISIL-a). Turski predsjednik Erdogan, slažu se analitačari, ničega se više ne boji od jačanja kurdskoga nacionalizma, čak više nego li Kalifata na turskoj granici. Ovo bi mogao biti i kraj mirovnoga procesa između Turske i Kurda, smatra njemački portal tagesschau.de. Iako su turski Kurdi već davno objavili kraj borbe za autonomiju u Turskoj, Erdogan im ne vjeruje. A Kurdi sad ni njemu više ne vjeruju.

Erdogan i premijer Davutoglu već su odlučili: Kobane se slobodno može žrtvovati u ime hladnoga i ciničnoga rezona države Turske, pišu talijanske dnevne novine Avvenire.

 

Poznati filozof Bernard-Henri Lévy, u članku objaljenom u talijanskim dnevnim novinama  Corriere della Sera, tvrdi da “Anti-teror-koalicija” mora prisiliti Tursku da se umiješa u rat protiv ISIL-a. Kobane će pasti, a grad će biti žrtva turskoga predsjednika Erdogana koji se preračunao i sad se igra s vatrom. Očito je da se u svom izboru između ISIL-a i Kurda odlučio za terorističku grupu (ISIL)… Ali Tursku se mora podsjetiti na njezinu dužnost. Erdogana, čije je razmišljenje pomućeno strahom od kurske države ispred njegovih vrata, valja podsjetiti da je ISIL i njegov neprijatelj i da bi pad grada Kobane mogao značiti i njegov kraj. Mora mu se reći da je borba pritiv ISIL-a posljednja prigoda da dokaže tursku pouzdanost nutar NATO-saveza… Ako bi Turska po treći put ovu prigodu prospustila – kao 1991. i 2003. u Iraku – ostanak Turske u NATO-savezu mora se dovest u pitanje.