Published On: Fri, Jun 28th, 2013

“Štiti li Hrvatska Titovog ubojicu?”

Mediji njemačkog govornog područja detaljno izvještavaju o zadnjim danima Hrvatske izvan Europske unije, posebice ističući slučaj Josipa Perkovića te inzistiranje Njemačke da se dovrše suđenja za ubojstva hrvatskih emigranata na njemačkom tlu

Zavrzlame oko novog hrvatskog zakonodavstva koje se tiču europskog uhidbenog naloga najnoviji je kut gledanja kroz koji se prikazuje Hrvatska u europskim medijima nekoliko dana prije konačnog ulaska u EU. Slučaj Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika komunističkih, pa onda i Tuđmanovih tajnih službi, još jedan je pokazatelj kako u Hrvatskoj pravna država ne vrijedi jednako za sve. Zato je drugačije u Njemačkoj, koja je provela detaljnu istragu ubojstava hrvatskih emigranata od strane jugoslavenskih tajnih službi, a Perkovića se pak tereti da je direktni organizator brutalnog ubojstva bivšeg direktora Ine Stjepana Đurekovića.

Pa zato i ne čudi što se u domaćim medijima izostanak njemačke kancelarke Angele Merkel povezuje s hrvatskim odbijanjem da Perkovića izruči Njemačkoj, ili da ga pak sama procesuira, iako se u njemačkim medijima ne može naći takvo objašnjenje.

No zato austrijski konzervativni dnevnik Die Presse donosi opširantekst o tome kako su ‘pred ulazak Hrvatske u EU ubojstva tajnih službi uzbudila Zagreb’, u kojemu se iznosi povijest slučaja Perković, te se citira i premijera Zorana Milanovića, ‘koji je prozvao Državno odvjetništvo da deset godina nije istraživalo’ ovaj slučaj. Ističe se i da je Perković bio ‘suradnik Franje Tuđmana’ te tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

Ista tematika jučer je dobila i petominutni prilog u političkom magazinu ‘Kontrovers’ na njemačkoj televiziji BR. U kratkoj reportaži su njemački novinari pronašli i kuću Josipa Perkovića u ‘luksuznom dijelu Zagreba’ te iznose kronologiju ubojstava hrvatskih emigranata, kao i dosadašnje rezultate suđenja u Njemačkoj. Pod egidom ‘Hrvatska pred ulazak u EU’ novinari BR-a postavljaju pitanje ‘štite li stare veze Titove ubojice?’, a u prilogu govori i novinar Željko Peratović, koji se prisjeća da mu je Perković prijetio još krajem devedesetih godina, kada je krenuo pisati o njegovoj karijeri u represivnim aparatima Jugoslavije odnosno Hrvatske. BR u svojem prilogu napominje i da je Europska komisija protiv prijedloga zakona koji bi Perkoviću omogućio sigurnost od izručenja njemačkom pravosuđu.

S druge strane, ne zaboravlja se ni redovito spomenuti loša ekonomska situacija u Hrvatskoj. Nakon što je tabloid Bild prognozirao kako će Nijemci morati plaćati hrvatske dugove, ozbiljniji članak o ovoj tematici izašao je u novom broju liberalnog tjednika Der Spiegel.‘Mračna budućnost Hrvatske u EU’ je nadnaslov članka koji ističe da u Hrvatskoj ‘nema radosti zbog ulaska u Uniju’, a 28. članicu se pak opisuje kao ‘malu istočnoeuropsku zemlju’. Der Spiegel izlistava i odgovarajuće ekonomske pokazatelje te zaključuje da ‘ne treba očekivati kako će ova mala zemlja brzo imati koristi od pridruživanja EU.’