Published On: Fri, Dec 5th, 2014

Stiglmayer o posjeti Mongherini i Hahna: Ako ova inicijativa propadne BiH tone u ledeno doba

Visoki dužnosnici Europske, povjerenica za vanjske poslove i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji je kasno sinoć stigao u Sarajevo, danas će u 11 sati u zgradi Parlamenta BiH sjesti s čelnicima 12 najvažnijih stranaka.

Nakon toga, u 13.20 predviđena je konferencija za novinare ovo dvoje visokih dužnosnika EU.

Mogherini i Hahn pozvali su na sastanak: Dragan Čovića (HDZ BiH, Martina Raguža (HDZ 1990), Bakira Izetbegovića (SDA), Fahrudina Radončića (SBB), Mladena Ivanića (PDP), Milorada Dodika (SNSD), Zlatka Lagumdžiju (SDP) Dragana Čavića (NDP), Mladena Bosića (SDS), Petra Đokića (SP), Željka Komšića (DF) i Marka Pavića (DNS).
Alexandra Stiglmayer, u ime Inicijative za europsku stabilnost ESI, inače, bivša glasnogovornica OHR-a, pozitivnim smatra da Mogherini i Hahn dolaze u posjetu BiH praktično odmah na početku mandata.

– To pokazuje da su oni voljni raditi na tome da se BiH postavi na put europskih integracija i da podržavaju njemačko-britansku inicijativu. To je ohrabrujuće. Međutim, očekivanja da će oni (u Sarejevu) zatražiti od stranačkih čelnika da potpišu pisanu izjavu kojom se obavezuju u skladu s ovom inicijativom da će provoditi reforme, a da će EU odmah, zauzvrat, aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nisu realistična, izjavila je Stiglmayer za sarajevski “Avaz”.

Dodala je kako misli da će oni objasniti što očekuju od bh. lidera, a onda će početi pravi posao.

-Nitko u EU ne bi bio zadovoljen s jednostavnom „izjavom o namjerama“ koju bi potpisali stranački lideri BiH. Prvo se treba usuglasiti stvarna agenda reformi, o kojoj bi se morali složiti lideri u BiH i EU kako bi se onda to pretočilo u pisanu obvezu. Uz to, EU će htjeti vidjeti sasvim konkretne korake i planove kako da se ta obveza provede – ističe Stiglmayer.

Ona pojašnjava da bi to značilo da bi spomenute reforme mogle biti spomenute u planu rada novih vlada, u sporazumima stranačkih koalicija, a trebalo bi uspostaviti i posebne procese kako će se rješiti pitanja o kojim za sada ne postoji suglasnost u BiH.

– Za mene je bitno da su reforme koje se traže, utemeljene na zahtjevima EU koji se odnose i na druge države koje žele u EU i da nema nekih „specijalih zahtjeva“ kada je BiH u pitanju.

„Specijali zahtjevi“, poput ustavne reforme, nisu doveli nidokle. Tijekom proteklih godina bilo je jako puno zahtjeva za ustavnim reformama. I nijedna nije uspjela i samo je dovela do daljeg zaostajanja i blokada. Po mom sudu, doći će vrijeme i za to, ali nije sada. Sada se treba baviti drugim pitanjima i krenuti u proces integracije – ističe ona.

Stiglmayer poručuje bh. liderima da budu svesni da, iako je britansko-njemačka inicijativa općenito pozdravljena u Bruxellesu, “o njoj se također vatreno raspravlja”. Države – članice EU su sumnjičave. One žele istinski angažman i rad BiH prije nego krenu korak naprijed prema BiH. I ovdje postoji žustra debata o tome šta istinski angažman treba podrazumijevati i u kojoj fazi SAA treba biti aktiviran, kada se BiH treba dopustiti da aplicira za članstvo u EU…

Također, na moju žalost, pitanje „Sejdić-Finci“ nije skinuto s dnevnog reda. Neke države-članice i dalje smatraju da BiH mora provesti ovu odluku Europskog suda za ljudska prava čim prije – navodi Stiglmayer.

Posebno ističe i da je jasno da predstavnici EU neće sjediti na desetinama beskrajnih sastanaka nastojeći da pronađu rješenje za bilo koju od reformi.

– Strpljenje, kada je BiH u pitanju, je sve tanje i tanje ovdje u Bruxellesu. Nikada nisam vidjela toliko frustriranosti. Neki dužnosnici čak odbijaju pričati o tome. Smatraju da EU ne treba apsolutno ništa raditi kada je BiH u pitanju, već pustiti tu državu da visi u zraku. Ovog puta bh. lideri su ti koji moraju biti aktivni i pokazati istinsku iskrenost da se uključe, rade i postižu kompromise. Oni koji žele vidjeti BiH u EU trebaju biti duboko zahvalni Steinmeieru i Hammondu na inicijativi koja je još jedna prilika za BiH. Ako se ona odbije ili propadne, bojim se da BiH tone u ledeno doba, kada su odnosi s EU u pitanju – dodaje Stiglmayer.

HMS