Published On: Uto, lis 22nd, 2019

STIGLI PRVI REZULTATI IZBORA U KANADI Justin Trudeau i njegovi liberali ostat će na vlasti, ali nemaju dovoljno glasova za većinu

Kanadski liberali Justina Trudeaua na dobrom su putu da odnesu pobjedu na parlamentarnim izborima, ali će premijer na odlasku voditi manjinsku vladu, pokazuju sve televizijske procjene u ponedjeljak navečer.

Kanadske mreže nisu predvidjele razmjere pobjede Justina Trudeaua (47) u utrci s konzervativcima Andrewa Scheera (40). Po zadnjim anketama te su dvije stranke izjednačene.

Ako se projekcije potvrde, Trudeau će osvojiti drugi mandat unatoč mnogim skandalima koji su obilježili njegovu četverogodišnju vladavinu.

No iz ovih izbora izlazi oslabljen i morat će zatražiti potporu neke manje stranke u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti. U trenutku raspuštanja sadašnjeg doma liberali su imali apsolutnu većinu glasova, 177 od 338.

Tako bi liberalni čelnik već u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije.

Trudeau bi mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednom od otkrića ovih izbora, ili s Kvebečkim blokom, strankom pristaša neovisnosti koju vodi drugo otkriće ovih izbora Yves-Francois Blanchet.

Ta stranka ima kandidate samo u “Lijepoj pokrajini”, ali ona sama ima gotovo četvrtinu zastupnika u Ottawi (78) i Blok je ondje bacao klipove pod noge liberala.

Još se ne zna kolika je bila izlaznost na izborima. Oko 4,7 milijuna birača glasovalo je prijevremeno, od petka do ponedjeljka prošlog tjedna, što je znatan porast u odnosu na 2015.

Liberalni čelnik završava svoj mandat oslabljen zbog nekoliko skandala. Popularnost mu je pala nakon otkrića da se politika upletala u sudski postupak, a objavljivanje fotografija na kojima se maskirao u crnca (“blackface”) u jeku izborne kampanje narušilo mu je ugled.

Tijekom čitave kampanje isticao je svoja postignuća: čvrsto gospodarstvo, legalizaciju marihuane, uvođenje poreza na ugljikov dioksid, prihvat desetaka tisuća sirijskih izbjeglica te potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Europom, Sjedinjenim Državama i Meksikom.

Njegov protukanidat Scheer obećavao je povratak proračunskoj ravnoteži i smanjenje poreza, s jednostavnim ciljem: vratiti novac u džepove Kanađana.

Konzervativac koji se zauzima za katoličke vrijednosti pokušao si je popraviti ugled koji je narušio redovitim napadima na Trudeaua.

Kanadski izborni sustav predviđa da premijer na odlasku može ostati na dužnosti čak i ako njegova stranka ne osvoji većinu mjesta u parlamentu, sve dok ima većinu tijekom glasovanja o povjerenju u Zastupničkom domu.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare