Published On: Sub, kol 19th, 2017

STIGLA NOVA OLUJA Istra opet prva na udaru: “2000 udara munja u 2 sata, a to je tek početak”

POSLIJEPODNE, i osobito navečer, sa zapada se Hrvatsku približilo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje se još uvijek očekuju izraženija grmljavinska nevremena praćena pojačanim vjetrom.

Na zapadu zemlje i u Zagrebu nebo se već poslijepodne zacrnilo, a počeo je puhati i jak vjetar. Nešto poslije 17 sati pale su i prve kapi kiše. Za područje Istre na snazi je narančasti alarm zbog mogućeg jakog nevremena.

Slabih pljuskova bilo je tijekom poslijepodneva diljem Istre i Kvarnera, ali sparina ne popušta. U Italiji je krenuo razvoj jačih sustava, javlja Istramet. “Atmosfera nad našim područjem sve je nestabilnija. Pljuskova ima na jugu Istre, a jača ćelija razvila se i na otvorenom moru”, javlja Istramet.

“Više od 2000 udara munja u posljednja 2 sata, no to je tek početak nestabilnosti! Vrlo izraženo osvježenje stiže u idućim satima s jakim naletom sjeverca, kasnije bure, a pritom će biti i jačih grmljavinskih pljuskova”, javlja istramet.

 

Najgore dolazi tijekom noći

Tijekom noći na nedjelju kiše će biti u većem dijelu zemlje, jedino će se na jugu zadržati uglavnom suho. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura između 30 i 35 °C.

U prvom dijelu nedjelje bit će oblačno uz kišu i lokalne pljuskove, a poslijepodne postupni prestanak oborina i razvedravanje, najprije na sjevernom Jadranu i u sjeverozapadnoj unutrašnjosti. Bit će razmjerno vjetrovito, na kopnu uz umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu jaka i ponegdje olujna bura. Najniža temperatura zraka od 10 do 15 u unutrašnjosti, na istoku i do 18, na Jadranu između 18 i 23, a na jugu do 26 °C. Danju osjetno svježije nego proteklih dana, s najvišom temperaturom od 18 do 23 na kopnu te od 25 do 30 °C uz obalu i na otocima.