Published On: Uto, velj 11th, 2014

STIER: Socijalni bunt ili politička manipulacija teškog stanja u Bosni i Hercegovini?

U ponedjeljak, 10. veljače 2014. održana je izvanredna rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta. Zastupnik Davor Ivo Stier, stalni član Odbora, istaknuo je kako je potrebno napraviti distinkciju između socijalnog bunta zbog teške situacije u BiH i političke manipulacije tog teškog stanja.

“Te manifestacije su u pojedinim trenutcima bile prilično opasne. Pogotovo u Mostaru kada su sa istočnog dijela prosvjednici prelazili na zapadni s vrlo provokativnim porukama. Moramo se fokusirati na ovaj slučaj kako ovaj socijalni bunt ne bi prerastao u jedan sukob među narodima u BiH. I prije smo napominjali kako EU mora preuzeti vodstvo, kako nije dovoljno činila do sada po pitanju BiHrekao je Stier u raspravi.

Naglasio je kako je potrebno isključiti svaki oblik radikalizma u BiH. “Upravo takvu poruku smo i poslali kao Europski parlament donošenjem rezolucije o BiH u kojoj smo istaknuli kako su i separatizam i centralizam kočničari europskog puta Bosne i Hercegovine. To je poruka na kojoj moramo inzistirati kako bi osigurali europski put BiH i pružili nadu svim narodima i građanima BiH.”

stier.hr