Published On: Sri, lis 19th, 2016

Stier: Naš prioritet bit će europski put BiH


Budući hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izrazio je uvjerenje da će Hrvatska danas dobiti stabilnu i efikasnu Vladu.
– Očekujem dobru i kvalitetnu saborsku raspravu te da Hrvatska dobije stabilnu i efikasnu vladu – rekao je Stier koji je među prvima stigao u Sabor koji u srijedu treba potvrditi Vladu mandatara Andreja Plenkovića.
Potvrdio je da će Goran Marić (HDZ) biti u budućoj Vladi, kao ministar bez portfelja, a ne vidi ništa spornog što se Marić tek od kasno sinoć spominje za to mjesto.
– Bilo je više razgovora tijekom dana, to je uobičajena dinamika, važno je da imamo efikasnu Vladu koju će Sabor potvrditi – rekao je Stier.
Europski put BiH, označio je prioritetnim na ministarskom, odnosno vanjskopolitičkom planu.
– Naš prioritet bit će europski put BiH, u tom kontekstu, naravno da zagovaramo ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, pa tako i hrvatskog i svih građana BiH – odgovorio je Stier, ističući da će Hrvatska, kao “faktor stabilnosti, biti i faktor europeizacije ovoga prostora”.
– Općenito, naš je interes da se podrže procesi europeizacije i sve europske reforme, koje se moraju obaviti u zemljama koje su u procesu pristupanja. U hrvatskom je nacionalnom interesu da se naše susjedstvo ponaša po europskim kriterijima – odgovorio je Stier upitan za suradnju s Beogradom, odnosno Srbijom