Published On: Pon, kol 22nd, 2016

STEVANDIĆ ŽESTOKO PO INZKU: Ti si okupacijski upravnik koji uništavaš sve kršćansko, dok o islamizaciji i jačanju terorista u BIH šutiš

BANJALUKA – Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku u kojem je naveo da već više godina otkako obavlja aktualnu funkciju nema nepristran i uravnotežen stav prema entitetima i narodima u BiH.
“Objektivna analiza vaših javnih nastupa samo u zadnju godinu dana jasno ukazuje da se, nažalost, prema Republici Srpskoj odnosite izrazito negativno bez objektivnih razloga ili povoda. Bez želje da Vas uvrijedim, a apelirajući da sami učinite navedenu analizu, moram Vam reći da je u RS percepcija da se ponašate kao okupacijski upravitelj čije metode isključuju razgovore i usuglašavanje a forsiraju dezavuiranje, prijetnje i ucjene prema RS, odnosno Srbima kao konstututivnom i ravnopravnom narodu u BiH “, istakao je Stevandić.
Inzko, kako u pismu navodi Stevandić, nije primjetio da u RS, prema službenim izvješćima, ima najmanji broj incidenata s pozicije izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i da je taj postotak ispod europskog, te da ni jednom nije obratio pažnju na islamske ekstremističke i slične organizacije i njihove poteze i djelovanje koje je uglavnom usmjereno protiv kršćanskog i drugih demokratskog i europski orijentiranog stanovništva.
“Vaša šutnja o toj najvećoj sigurnosnoj prijetnji miru i stabilnosti je više nego upadljiva”, tvrdi Stevandić.
Ističe da je povod pisma progresija Inzkovog negativnog stava prema RS oličena u hajci na pravo na referendum čija posljedica može biti i skorašnje paljenje pravoslavne crkve u Sarajevu, ali i mnogi raniji incidenti, čiji počinitelji mogu pomisliti da je svaki potez protiv srpskog naroda opravdan jer korespondira sa horskom sotanizacijom u kojoj se, kako je istako, nažalost, Inzkov glas dobro raspoznaje.
“Kako god Vi razumjeli moje obraćanje, ono je zasnovano na dobrim namjerama i objektivnoj analizi vaših dostupnih izjava, ali i na osjećaju svih nas u RS da ste postali promotor stavova Bakira Izetbegovića s ciljem skrnavljenja i uništavanja RS. To je, nažalost, potpuno suprotno demokratskim i europskim vrijednostima a i odredbama Povelje UN i Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, gdje je demokratsko izjašnjavanje temeljno pravo svakog pojedinca i naroda “, pojasnio je Stevandić i naglasio da je povijesno pamćenje srpskog naroda na ovim prostorima da prepoznaje sotanizaciju i pripremu lomače, jer smo to dobro osjetili u prethodna dva svjetska rata, a zbog čega smo i stvorili Srpsku kao zaštitu od namjera i težnji za našim uništenjem koje više nisu ni prikrivene.
“Bilo bi lijepo da pokažete uvažavanje i poštovanje RS, njenih građana i institucija, što bi bio doprinos mirnom i stabilnom životu u BiH”, navodi Stevandić.
On je poručio Inzku da uvažavajući interese svih naroda i građana u RS i BiH, smatra da je borba za ravnopravnost srpskog naroda korištenjem ustavom zajamčenog prava na referendum kao osnovnog demokratskog i civilizacijskog načela nikoga dobronamjernog ne ugrožava.