Published On: Pon, ruj 18th, 2017

STEVANDIĆ: Makedonski scenarij moguć jedino u Sarajevu

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je “makedonski scenarij” jedino moguć u institucijama BiH, a ne u Republici Srpskoj.

“U Republici Srpskoj je sve stabilno i nećemo dozvoliti da se kaos nestabilnosti iz Parlamentarne skupštine BiH i institucija iz Sarajeva prenese u Banjaluku. Zato su to samo puste želje”, rekao je Stevandić reagirajući na izjavu člana Glavnog odbora SDS-a Dragana Mektića da je za “makedonski scenarij” u Republici Srpskoj.

RTRS prenosi da je Stevandić za Srnu ocijenio da je etički neprofesionalno i začuđujuće da bilo koji dužnosnik koji prima plaću može pozvati na sukobe bilo gdje u BiH i u Republici Srpskoj.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je, povodom “nekog vida bunta koji je oporba iskazala u Narodnoj skupštini RS”, da je za primjenu “makedonskog scenarija u RS” pošto je u Makedoniji “pobjedila demokracija”, prenosi Fena.

Navodi se da je Mektić postavio pitanje “zašto se u parlamentu RS ne raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju proračuna RS, ne objavljuju usvojene skupštine odluke i ne odgovara na zastupnička pitanja, pa ni osam do deset mjeseci”.

“Oporba je, kada nije imala drugi način skrenuti pozornost na ova pitanja, iskazala neki vid bunta u Narodnoj skupštini RS. Nakon toga počele su optužbe da je riječ o puču, ”makedonskom scenariju” za koji sam ja u RS”, rekao je Mektić.

On je upitao “po čemu je sporan ”makedonski scenarij?”.

“Ja sam za taj scenarij u RS…Tu je pobjedila demokracija, na civiliziran i demokratski način uspostavljena nova vlada i rješavaju se strateška pitanja koja su bila u zastoju”, kazao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je dodao da “za svaki scenarij samo da pobjedi demokracija i u RS, da se riješi pitanje njene izolacije, kriminala, nezaposlenosti i da narod ne odlazi s tih prostora”.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da “nemiri u Narodnoj skupštini Republike Srpske jesu na neki način uvod u makedonski scenarij i to upravo prije izbora, da bi vlast prevremeno bila povučena”.

“Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom, ali ako se oporba već poziva na zakon onda moraju znati da većina odlučuje”, rekao Dodik za RTRS.

On je naveo da su “iz oporbe već svi zaboravili što je prvobitni uzrok prekida rada Skupštine, a to je vraćanje na dnevni red Konsolidiranog revizorskog izveštaja o izvršenju proračuna, koji bi trebao biti na narednom skupštinskom zasjedanju”.

Dodik je dodao i da “policija u srijedu nije kršila profesionalne kodekse djelovanja, i da je postupala prema zahtijevima predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića”.

RTRS je naveo da je “sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana uprkos pokušaju oporbe da spreči njen rad, a usvojeno je više zakonskih predloga”./HMS/