Published On: Sub, svi 15th, 2021

ŠTETA JE ŠTO NE VODI POLITIČKI TV SHOW: Novom izjavom kao da ne želi da nitko u Sarajevu ne spava

“Mislim da bi kao samostalna država Republika Srpska za tri godine ispunila sve zahtjeve koje EU stavlja pred nas i postali bi nova članica. S FBiH, u kojoj nema dogovora ni među Hrvatima i Bošnjacima, druga dva konstitutivna naroda, u kojoj još nema vlade, iako su izbori bili prije dvije i pol godine, u kojoj ima 11 vlada, mi ne možemo ostvariti napredak”, rekao je Dodik.

Zatim je govorio o mirnom razduživanju kao najboljoj opciji te komentirao famozni slovenski non paper, a govoreći o raspadu BiH kazao je kako srpski narod ne želi europske integracije u okviru države BiH jer to vodi majoriziranju Srba, ali je istaknuo i kako ulazak u EU u okviru BiH nije najbolja opcija.

“Najefikasniji put ka EU je da se podijelimo i da samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako prije deset ili petnaest godina već bi bili u EU. Žao mi je što Europa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda kao da nitko ne želi da vidi, da kaže da je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora. Ne vjerujem da će taj faktor vječno biti u BiH, zato je važno već sada razmatrati potencijalne scenarije za budućnost tog prostora”, istaknuo je Dodik u intervjuu za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, koji su prenijeli grčki mediji.

Na pitanje vidi li bilo kakvu europsku perspektivu za BiH i šta bi bilo potrebno za njen ulazak u EU, Dodik je rekao da BiH može ostati samo na slovu Dejtona iz 1995.

“Izglednije mi je da to Republika Srpska učini samostalno, jer mi nemamo nijedan problem u ispunjavanju svih uvjeta ako te uvjete moramo ispuniti kao Republika Srpska. Do sada je taj europski put bio uvjetovan oduzimanjem naših prava i naših nadležnosti. Mi smo spremni da nadležnosti dijelimo s Briselom, ali ne sa Sarajevom”, poručio je Dodik.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>