STEREOTIPI: Hercegovac ne vozi najskuplji automobil u BiH…

Iako je za očekivati da najskuplji automobil u BIH vozi Hercegovac, po onoj šali Finska ima jednog Ferrarija Posušje dva naskuplji automobil među domaćim kupcima uvezao je građanin kantona s posebnim potrebama. Radi se o kantoni koji godišnje dobije na poklon preko 100 milijuna maraka od ostalih sarajevskih k antona.  Sarajevski biznismen Faruk Telibećirević vozi najskuplji automobil. Riječ je električnom automobilu  koji nosi ime po čovjeku koji je bio genije, i bio ponosan na svoje srpske korijene i svoju hrvatsku domovinu. Kako je živio u vrijeme i Banovine Hrvatske, možemo kazati i da je Tesla bio ponosan i na ZHŽ, HBŽ, HNŽ; SBŽ i PŽ koje su također pripadale hrvatskoj domovini unutar zajedničke Kraljevine. Baš smo ga oćerali jelda?

 

Vratimo se na automobilizam:

 

Doduše o“Tesla motors model S” za koji je Telibećirević iskeširao 362 tisuće KM – osnovna cijena ovog automobila je 294 a pripadajuće dažbine 67 tisuća KM, piše biznisinfo.ba

U posljednjih godinu dana skoro je udvostručen broj novih automobila uvezenih u BiH. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), u 2016. godini uvezeno je ukupno 67.834 automobila, od čega su 10.961 nova vozila, a 56.873 polovna vozila. U 2015. godini ukupno je uvezeno 65.121 vozilo, od čega 5.672 nova automobila i 59.449 polovna automobila.

Ukupna vrijednost uvezenih automobila u 2015. godini iznosila je 538 miliona KM, a u 2016. godini je ta vrijednost uvećana za više od 200 milijuna KM i iznosi 759 milijuna KM.

Identičan trend nastavljen je i u prvih šest mjeseci ove godine – dakle raste broj uvezenih novih automobila a osjetno pada broj uvezenih polovnih automobila. Ako se ovaj trend nastavi, BiH će do kraja godine na uvoz automobila potrošiti skoro milijardu KM.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine, uvezen je vjerojatno najskuplji automobil nakon rata. Riječ je blindiranom mercedesu S 600, vrijednom 750 tisuća KM, koji je uvezlo Veleposlanstvo Turske.

Naskuplji automobil među domaćim kupcima uvezao je Saralija Faruk Telibećirević. Riječ je električnom automobilu “Tesla motors model S” za koji je Telibećirević iskeširao 362 tisuće KM – osnovna cijena ovog automobila je 294 a pripadajuće dažbine 67 tisuća KM, prenijela je Slobodna Bosna.

Kako piše portal Capital, među najskupljim automobilima uvezenim u BiH u ovoj godini nalaze se i Mercedes S500 4MATIC Maybach, koji je koštao 282 tisuće KM, a na njega su plaćeni i nameti u iznosu od 48 tisuća KM.

Među najskupljim uvezenim vozilima je i “Porshe-panamera T” vrijedan 242 tisuće KM, plus dažbine u iznosu od 41 tisuću KM.