Published On: Wed, Dec 18th, 2013

Steinmeiera zanima Bosna i Hercegovina

Novi ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier se i tijekom svog prvog mandata kao šef diplomacije intenzivno se bavio Bosnom i Hercegovinom, podsjeća u izjavi za Dnevni avaz Kurt Bassuener, američki analitičar iz Centra za politiku demokratizacije.

Po njegovim riječima, može se očekivati da će tako biti i sada, kada socijaldemokrat Steinmeier ponovo, nakon četiri godine, sjedne u fotelju šefa diplomacije, umjesto liberala Guida Westerwellea, koji nije pokazivao veliko zanimanje za našu zemlju tijekom svog mandata.

– Steinmeier je bio ministar kada je počelo svojevrsno povlačenje dijela međunarodne zajednice iz BiH, u sklopu kojeg su povučeni i vojnici Bundeswehra iz sastava međunarodnih vojnih snaga u BiH. Visoki predstavnik bio je Christian Schwarz-Schilling. Njemačka je tada imala mnogo udjela u događanjima u BiH – kaže Bassuener.

On, međutim, smatra da je sada ukupna situacija drugačija, da se u to vrijeme vjerovalo da treba umanjiti utjecaj međunarodne zajednice, te da smatra da će i Steinmaier imati drukčiji pristup.

– Uvjeren sam da je sada svima jasno da takav pristup ne daje efekte te da će i njegova uloga biti snažnija. Zapravo, bit će veoma zanimljivo vidjeti u kojem će smjeru ići – kaže Bassuener za ministra u novoj vladi njemačke kancelarke Angele Merkel.

Steinmaier je bio blizak suradnik bivšeg kancelara Gerharda Schroedera, a bio je i šef opozicije i lider druge najjače njemačke stranke. Angažman političara tako visokog ranga u BiH bi mogao biti izuzetno značajan.