Published On: Pon, lis 24th, 2016

Steinmeier: Europska unija na rubu propasti

BERLIN – Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorava da bi Europskoj uniji mogao doći kraj.
“Ako više ne umijemo  cijeniti vrjednosti Europske unije, ona će onda propasti”, rekao je Steinmeier u intervjuu za Süddeutsche Zeitung u izdanju za ponedjeljak.
Prema njegovim riječima, prošla godina bespoštedno je pokazala da su izvjesnosti koje su desetljećima važile za apsolutno sigurne, iznenada potpuno dovedene u pitanje.
“Vječni mir na našem kontinentu, Europa bez alternativa – to jednostavno više ne vrijedi”, rekao je Steinmeier.
“Financijska kriza, izbjeglički val u Europi i šok zbog referenduma u Britaniji gurnule su Europsku uniju u žestoke turbulencije”, upozorio je on i naveo da sada desničarski populisti pokušavaju iskoristiti trenutak i tobožnji neuspjeh EU za pridobivanje potpore.
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova će, najavio je on, pokrenuti svojevrsnu turneju po Njemačkoj i Europi kako bi se razgovaralo s građanima o EU i njezinoj budućnosti. “Želimo čuti kritiku i da vidimo što u Europi štima a što ne štima”, rekao je Steinmeier.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>