Published On: Pet, sij 17th, 2014

Stećci iz BiH ove godine ulaze na listu UNESCO-a?

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS nisu usaglasili dokument kojim naša zemlja, uz Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, kandidira stećke za svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a. Finalni nominacijski dokument trebalo bi predati do kraja januara. Ako UNESCO da pozitivno mišljenje, stećci bi već ove godine mogli biti uvršteni na listu svjetske kulturne baštine.
 
Prema riječima Dubravka Lovrenovića, člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dokument je u fazi finalizacije.
 
– Vjerujem da ćemo uspjeti završiti dokument do 31. januara, ali moglo bi se, ipak, dogoditi da predamo i nešto kasnije. Ono što je važno jeste da su vrata UNESCO-a za stećke uvijek otvorena – istakao je Lovrenović.
 
Upisivanjem stećaka na ovu prestižnu listu, za BiH bi bila svojevrsna potvrda kulturološkog identiteta. Osim toga, stećci su za turizam izuzetno atraktivni s obzirom na to da veliki broj turista obilazi svjetsku baštinu UNESCO-a.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare