Published On: Čet, ruj 28th, 2017
#3rd | By Desk

STAV OSCE-a : Prioritet mora biti interes djeteta

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) pruža potporu vladavini prava u svim segmentima društva u Bosni i Hercegovini.
Posljednja događanja u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju ukazuju na aktivno sudjelovanje predstavnika svih relevantnih institucija u rješavanju ovog pitanja, dakle Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačkog kantona (Ministarstvo), Prosvjetne inspekcije i, naravno, Kantonalnog suda Široki Brijeg, kod kojeg je pokrenut upravni spor.
Temeljno stanovište Misije je da interes djeteta mora biti prioritet prilikom rješavanja problema u oblasti obrazovanja. Mi, naravno, cijenimo i podržavamo napore roditelja i učenika da, kroz pravno dostupne mehanizme, traže ostvarivanje svojih prava.
Također podržavamo i napore nadležnog Ministarstva u njihovom razmatranju bojkota nastave i pronalaženju rješenja kako bi se djeca vratila u učionice. Misija će nastaviti pratiti daljnji tok događaja u ovom slučaju te nastaviti suradnju sa svim zainteresiranim stranama. Misija daje potporu svim naporima koji će voditi trajnom rješenju ovog problema, istaknuli su iz OSCE-a u izjavi za medije.