Published On: Uto, kol 9th, 2016

STATISTIKA JE NEUMOLJIVA: Čak 98 izmjena Ustava FBiH napravljeno je kako bi se Hrvate dekonstituiralo

“Bez korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika nema napretka u ovoj zemlji”, izjavio je jučer bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, tvrdeći kako je zainteresiran da se što prije poprave bošnjačko-hrvatski odnosi u zemlji i nada se kako će se to uskoro dogoditi. Time je i sam relativizirao ranije istupe da ne razumije neraspoloženje i frustracije Hrvata, što je bio izravan prst u oko nakon čega se cijela komunikacija, a napose ona iskrena, može nastaviti, piše Večernji list BiH.
Da je politika koju zastupaju bošnjačke stranke u Sarajevu do kraja zainteresirana za rješavanje problema odnosa dvaju naroda, ponajprije probleme Hrvata, onda bi odvrtile film unatrag i poručile kako se trebaju vratiti na snagu one odluke koje su vrijedile u izvornom daytonskom, odnosno washingtonskom sporazumu.
BiH za dva naroda
Jedino što se u ustavno-pravnom smislu u BiH posljednjih dvadeset godina nakon Daytonskog sporazuma dogodilo je razvlašćivanje uloge Hrvata i njihovo svođenje na status nacionalne manjine. Sve ustavne i zakonske odredbe koje su vrijedile 1994. godine nakon Washingtonskog, odnosno 1995. godine i Daytonskog sporazuma jamčile su Hrvatima nemogućnost da im vlast mogu birati drugi. A onda su spletom okolnosti i procjene međunarodne uprave, odnosno Vijeća za provedbu mira, u kojemu, zanimljivo je, ne sjedi, primjerice, Hrvatska, iako je supotpisnica ova dva dokumenta, donošene odluke koje su dovele Bošnjake u poziciju da budu gotovo apsolutni vladari u Federaciji BiH, te dodatno ojačale ulogu Srba u Republici Srpskoj.
Nastavak ratnog etničkog čišćenja u smislu smanjenja političkih prava, a nakon toga i ekonomske pozicije protiv Hrvata omogućio je, prije svih, austrijski diplomat i bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, te diplomat Robert Barry, čelnik Misije OESS-a, koja je bila zadužena za organiziranje i provedbu izbora. Najprije je Barry omogućio da se na vlast dovede protuhrvatska vlast 2000. godine, a to je bila uvertira za sljedeći potez međunarodne uprave, ustavne promjene.
Dvostruka zamka
Čak 98 izmjena Ustava FBiH napravljeno je na štetu Hrvata u BiH, utvrdio je i aktualni član Ustavnog suda BiH Mato Tadić. A tim izmjenama omogućeno je, s lažnom namjerom da se “konstitutivnost” naroda uvede u institucije na cijelom teritoriju BiH, samo jedno – da se Hrvatima oduzmu poluge ravnopravnosti u FBiH. I sadašnje stanje to najbolje dočarava.
U RS-u bošnjačke i hrvatske ministre uglavnom su postavile srpske stranke. Istodobno, u Federaciji BiH su srpske pozicije u rukama bošnjačke politike. Hrvati su od nekadašnjih osam mjesta u Vladi FBiH dobili pet i nemogućnost da bilo što blokiraju jer Bošnjaci imaju 9 pozicija, te tri srpske koje također popunjavaju. U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odlučivanje je također promijenjeno kako bi se mogli u Vladu izabrati Hrvati koje taj narod i ne bira, podsjeća Večerenji list./HMS/