Published On: Uto, lis 12th, 2021

Statistika demantira političare, BiH već sada nema više od 2,5 mil. ljudi

Građanka BIH na baušteli. Iliti vehementni hrvatski živalj. Ako je Hrvatica…

U Hrvatskoj će se krajem ovoga tjedna okončati i druga faza popisa pučanstva, koji se, nakon elektroničkog popisivanja, provodi metodom od vrata do vrata, dok se u BiH još uvijek vode prijepori oko priznavanja rezultata popisa iz 2013., koji su krajnje nepouzdani, o čemu svjedoče brojni drugi parametri, a još je nejasnije hoće li i kada biti novoga popisa stanovništva.

I upravo drugi parametri pokazuju kako zemlja, uz sve druge probleme, i demografski ubrzano propada, bilo da su u pitanju ekonomski, podaci o obrazovanju ili pak neki tehnički podaci. Bilo da je riječ o školskoj djeci, broju studenata ili pak registriranih vozila.

Slijede Tuzla, Zenica… Jedan od najpreciznijih indikatora o ubrzanom iseljavanju ljudi je onaj o broju registriranih vozila koje imaju osiguravateljne kuće. Inače, u protekloj, 2020. godini u Bosni i Hercegovini bio je ukupno registriran 1,1 milijun cestovnih vozila, što, u odnosu na 2019. godinu, predstavlja smanjenje od 67.020 vozila, odnosno od 5,7%.

Vidljivo je da je u Federaciji BiH ukupno registrirano 671.108 cestovnih motornih i priključnih vozila ili 60,5% od ukupnog broja registriranih vozila na području BiH, u Republici Srpskoj 401.412 ili 36,2%, dok je u Distriktu Brčko registrirano ukupno 39.768 vozila ili 3,3%.

U odnosu na 2019. godinu, kada je u FBiH ukupno bilo nešto više od 703.000 vozila, u prošloj godini, koja je doduše bila i pogođena koronavirusom, registrirano je čak 30.000 vozila manje. Naime, tijekom 2020. godine registrirano je 671.108 vozila, što je za 4,54% manje u odnosu na godinu dana ranije.

Najveći pad događa se Posavskoj i Unsko-sanskoj županiji, u kojoj je posebno pogođen Bihać kao jedina veća sredina u kojoj je to slučaj u Bosni i Hercegovini.

U Posavskoj županiji bilo je manje registriranih vozila za 17 posto, a u Unsko-sanskoj 7,6 posto. Najmnogoljudnija Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija imale su pad od 6,3 odnosno 4,5 posto

U Sarajevskoj županiji je u samo jednoj godini bilo 3000 manje registriranih vozila, a ona je, zajedno s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom, imala najmanji pad s nešto više od dva posto. Stručnjaci se slažu kako su rezultati posljednjeg popisa pučanstva i kućanstava u Bosni i Hercegovini krajnje nerealni te da podaci o nešto više od 3,5 milijuna stanovnika apsolutno nisu točni.

Po tome popisu, Bošnjaka je bilo 1,76 milijuna, Hrvata oko 544.000, a Srba nešto više od milijun, dok se nacionalno nije izjasnilo 27.055 stanovnika, a 96.539 ih se deklariralo kao ostali.

Kako je riječ o krajnje nerealnim projekcijama, a ne rezultatu ozbiljnog popisa, pokazuju podaci o broju djece u osnovnim i srednjim školama, što se smatra jednim od najvažnijih indikatora demografskih kretanja, ali i ukupnog broja pučanstva.

Naime, samo u Federaciji BiH broj upisanih prvašića bio je dvostruko manji nego prije deset godina.

U odnosu na nešto više od 18.000 djece, što je čak u odnosu na godinu dana ranije manje za tri posto, a na razdoblje od prije desetljeća predstavlja pokazatelj potpunog sloma. Naime, za razliku od ove školske godine, u onu 2011./2012. upisalo se gotovo 36.000 djece.

Identična su kretanja i u srednjim školama. Važan odgovor oko ukupnog broja pučanstva u BiH daju i popisi birača te odziv na glasovanje. Nezaposleni otišli Naime, na razini cijele BiH broj birača navodno iznosi 3,2 milijuna, dok BiH danas nema ni toliko stanovnika. Prema procjeni Doing Bussinesa iz 2019. godine, ima ih oko 2,7 milijuna. Čak i ekonomski pokazatelji govore da su rezultati popisa pučanstva iz 2013. nategnuti.

Naime, vlasti stalno tvrde kako se u ovoj godini smanjio broj nezaposlenih. Prema podacima, broj nezaposlenih smanjen je s 311.000 na 185.000 u samo pet godina, dok broj zaposlenih nije porastao. To se očito dogodilo zbog iseljavanja. I dok podaci UN-a navode kako bi se BiH u sljedećih 30-ak godina mogla suočiti s time da u njoj neće biti ni 2,5 milijuna stanovnika, dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji predaje populacijsku politiku te demografiju, tvrdi kako je to već sada slučaj. Po njegovim navodima, ovaj trend nastavlja se te prijeti potpunim slomom za sve narode i državu BiH.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Space
Space
1 mjesec prije

uzepejaca nema ni 250 000 …zato čemo napraviti unitarnu da nam ova grupica nepismenih eranijskih gastarbajterskih penzionera nebi krojila kapu

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
Odgovori   Space
1 mjesec prije

TURE NEMA NI VAS VISE OD 1200000.TO STO STE IZ SVEDSKE, NJEMACKE,AUSTRIJA DOVUKLI NAROD NA SILU DA SE POPISE JE DRUGA STVAR.

Anamo
Anamo
Odgovori   GROF OD ROGACA
1 mjesec prije

Tačno. Dijaspori treba zabraniti glasati. I iz Federacije prevoziti musliće u Srpsku da tamo glasaju. Sve laž i prevara..

Anamo
Anamo
Odgovori   GROF OD ROGACA
1 mjesec prije

I 1200000 je previše. Dupe I zdapi su na 2 cm razmaka. Nepranjem ruku neumoljiva ešerihija koli se lako prenosi u zdupi, što izaziva neplodnost žena, koja se opet koitusom prenosi na muškarce.

Anonymous
Anonymous
Odgovori   Space
1 mjesec prije

…napraviti unitarnu. Morete u sklopu nove Palestine, u trokutu SA-ZE-TZ na 18,7 %
PLJUC

većina
većina
Odgovori   Anonymous
1 mjesec prije

ma hajte vi kući ba,nije BiH za vas…

Mornar
Mornar
Odgovori   Space
1 mjesec prije

Ja bi tvojoj sestri turkinjici nesto lepo napravio.

Anamo
Anamo
Odgovori   Mornar
1 mjesec prije

Suknjicu?

Anamo
Anamo
Odgovori   Space
1 mjesec prije

Šta ti je ba. Oni prave paralelnu bih sa srbima.

Risovčanin
Risovčanin
Odgovori   Space
1 mjesec prije

L🖕L

riđan
riđan
1 mjesec prije

Švabija posisala. Nema brige zbog pada populacije jer migranti ulaze na velika i mala vrata. Kada bi ih neko pustio za čas bi preplavili sa milijunima. U takvim okolnostima žene bi postale traženije od zlata

Anamo
Anamo
Odgovori   riđan
1 mjesec prije

Ha ha ha…

Anamo
Anamo
1 mjesec prije

Ma muslića je manje od 1.7 miliona. I kod njih je bijela kuga. Sposobni jebači jebu po Njemačkoj I Austriji.

Anamo
Anamo
1 mjesec prije

Izvori Cie su nula.