Published On: Sub, lip 19th, 2021

State department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore – Hrvatski Medijski Servis

Američki State department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje europske povijesti nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno – naveo je glasnogovornik State departmenta u odgovoru na upit „Glasa Amerike“ komentira usvajanje rezolucije i smjenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

U Rezoluciji o Srebrenici navedeno je da se na tom području tijekom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid. U tekstu je navedno da je na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucijom, čiji je predlagač Bošnjačka stranka Crne Gore, zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici a 11. srpanj je proglašen Danom sjećanje na žrtve Srebrenice.

Nadležne institucije se u dokumentu pozivaju na provođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izraženo je i suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove obitelji i poziva sve susjedne države da nastave osiguravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

U dokumentu se osuđuju svi pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kom drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine jer, kako je ukazano, odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Kao razlozi za donošenje ove rezolucije navedene su pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, kojima je, kako se navodi, utvrđeno da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine izvršen genocid s više od 8.000 ubijenih bošnjačkih civila, kao i na osnovu usvojenih Rezolucija u Europskom parlamentu i Kongresu Sjedinjenih Američkih Država kojima se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici.

U obrazloženju se navodi da usvajanjem ove rezolucije, Crna Gora kao punopravna članica NATO-a, pokazuje posvećenost europskim i euroatlantskim vrijednostima, čime jasno potvrđuje da je lider u regiji na planu promoviranja demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i temeljnih sloboda i suživota, kao najvećih vrednosti društva./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>