Published On: Pon, lip 6th, 2016

State Department: Pohvale za BiH i ef. Kavazovića zbog borbe protiv terorizma

Bosna i Hercegovina ostala je kooperativna država u borbi protiv terorizma i tijekom 2015. godine nastavila je napredovati i povećavati svoj kapacitet u tom segmentu. Navedeno je to u najnovijem izvještaju američkog State Departmenta o borbi protiv terorizma za prošlu godinu, koji je objavio američki državni tajnik John Kerry u Washingtonu.

Pozitivan primjer

BiH se u ovom izvještaju vlade SAD, također, spominje u samom uvodu kao pozitivan primjer država koje su usvojile državne strategije za borbu protiv terorizma, zajedno sa Švedskom, Velikom Britanijom, Albanijom, Makedonijom…

U posebnom dijelu izvještaja navodi se i uloga religijskih zajednica u BiH koje kontinuirano zajedno rade na promociji tolerancije te sprečavanju mržnje među vjerskim zajednicama, kao i nasilnog ekstremizma.

Ipak, posebno se ističe uloga reisa Huseina ef. Kavazovića te se navodi kako on i dalje nastavlja javno govoriti protiv pogrešnih tumačenja islama.

Također se navodi kako je na njegov poziv 37 političkih, vjerskih i kulturnih predstavnika Bošnjaka, među kojima su i lideri dvije najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, osudilo ekstremizam i terorizam zajedničkom izjavom te pozvali muslimane da slijede ‘srednji put u islamu’.

Kako se dalje navodi, bh. agencije za provedbu zakona drže dobro trag onima za koje se sumnja da su bili već na ratištima u sklopu terorističkih organizacija, a uspješno se i provode razne operacije protiv njih, javlja Avaz.

”Na ministarskom nivou postoji Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koja ima zadaću poboljšati koordinaciju između raznih sigurnosnih i policijskih agencija. Ipak, ekstremna islamistička i nacionalistička ideologija ostala je potencijalni izvor nasilnog ekstremizma u BiH”, navodi se u izvještaju.

U drugom dijelu izvještaja ističe se kako je značajan broj državljana BiH otišao u Siriju i Irak, gdje su podržavali ISIL ili neku drugu terorističku organizaciju, a, prema procjenama, ukupno je otišlo oko 300 građana BIH, a oko 50 ih se vratilo.

Akcije uhićenja

”Pravni i društveni napori da bi se spriječio nasilni ekstremizam zaslužni su što se smanjuje broj onih koji odlaze na strana ratišta da se bori u terorističkim organizacijama’, ističe se u izvještaju.

U izvještaju se, također, navodi da je BiH prva usvojila strategiju za borbu protiv terorizma u balkanskoj regiji. Ipak, problemi često nastaju u njenom provođenju zbog, kako se navodi, osobnih, političkih ili institucionalnih nadmetanja koje postoje kod policijskih agencija i između Suda i Tužiteljstva BiH.

No, ipak se ističe da je BiH provela u studenom 2014. akciju u kojoj su uhićene 34 osobe, od čega je 18 procesuirano, te se podsjeća na slučaj Bilala Bosnića, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog vrbovanja stranih boraca.

Napadi u Zvorniku i Rajlovcu

Podsjeća se i na dva teroristička napada, u Zvorniku i Rajlovcu, u kojima su ubijeni jedan policajac i dvojica pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

Uz kratki opis događaja navodi se i da se radi o radikaliziranim pojedincima te da je policija u slučaju terorista iz Rajlovca u njegovoj kući pronašla dokaze koji ga povezuju s ISIL-om.