State Department o terorizmu u BiH: Više od 100 državljana BiH su još u Siriji i Iraku, vlasti surađuju u borbi protiv terorizma

U novom Izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini govori se o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

U novom izvještaju se navodi kako je Bosna i Hercegovina ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma.

“Unutarnje nesuglasice”
“Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner u borbi protiv terorizma, unatoč svojim ograničenim kapacitetima. BiH je od 2014. zabranila putovanje u inozemstvo radi borbe u stranim oružanim snagama. Više od 100 državljana BiH, uključujući “strane terorističke borce” (FTF) i povezane članove porodice, i dalje su u Iraku i Siriji. BiH je nastavila biti voljan partner u repatrijaciji FTF-a i članova njihovih porodica.

U prosincu je Predsjedništvo ovlastilo Ministarstvo sigurnosti da koordinira repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka, iako su kapaciteti BiH za poduzimanje takve operacije i dalje ograničeni. U istragama u okviru kontraterorizma, unutrašnje svađe i nesuglasice nastavile su potkopavati učinkovitu suradnju, iako su se Radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom državnog tužiteljstva i zasebna Radna grupa za kontraterorizam nastavile sastajati”, navodi se u izvještaju.

Navodi se kako nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u BiH u 2022.