Published On: Sub, lip 4th, 2016

STATE DEPARTMENT: Napade u BiH ipak je inspirirala Islamska država

Ideologija islamističkog ekstremizma i regionalne ekstremističke i nacionalističke skupine ostaju potencijalni izvor nasilnog ekstremizma u BiH, navedeno je u najnovijem izvješću o terorizmu za 2015. godinu američkog State Departmenta u dijelu koji se odnosi na BiH. Zanimljivo je, pak, da su teroristu koji je u travnju napao Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio jednog policajca okarakterizirali kao “24-godišnjaka iz Republike Srpske”, a napadača na vojarnu u Rajlovcu u studenom, koji je u kladionici ubio dvojicu uniformiranih vojnika Oružanih snaga BiH, kao “navodno radikalnog  34-godišnjaka s prošlošću zlouporabe droga i sitnog kriminala”.

“U oba slučaja usamljenih prekršitelja vjeruje se da su bili radikaliziran od strane pojedinaca za koje se zna da su povezani s nasilnim islamističkim ekstremistima”, navedeno je u izvještaju.

Dodano je, pak, da su u stanu napadača u Rajlovcu pronađeni propagandni materijali Islamske dežavu i priručno kreirana zastava te terorističke tvorevine.

Istini za volju, u uvodnom dijelu općeg dijela izvješća jeste navedeno da su oba napada u BiH inspirirana od strane Islamske države.

Istaknuto je da je BiH i dalje kooperativan partner SAD u borbi protiv terorizma i nastavlja napredovati u jačanju protuterorističkih kapaciteta tijekom 2015. godine.

“Agencije za provođenje zakona generalno gledano drže pod prismotrom osumnjičene pripadnike stranih terorističkih boraca i provele su nekoliko akcija protiv njih”, navedeno je u izvještaju. Ipak, istaknuto je također i to da mnoge sigurnosne i policijske agencije imaju problema u radu, te da se čuju glasovi o potrebi vraćanja operativne skupine za protuterorističke aktivnosti, za koju se ističe da je ukinuta zbog poteškoća u financiranju.

“Većina problema u koordinaciji i suradnji proistječe iz preklapanja nadležnosti. Problemi su također i osobni, politički i institucionalni rivaliteti između većine agencija i Tužilaštva i Suda BiH. Mnogi od tih rivaliteta su duboko ukorijenjeni i teški da se savladaju”, navedeno je u izvještaju. Istaknuli su također i to da je u veljači provedena zadnja od tri antiterorističke operacije s ciljem uhićenja građana koji su putovali u Siriju i Irak, kao i onih koji su im davali financijsku potporu.

“Kao rezultat tih operacija 34 građana su uhićena, od čega je 18 procesuirano. Petog studenog bh. Pravosuđe je osudilo Bilala Bosnića i kaznilo ga sa sedam godina zatvora za njegovu ulogu u regrutiranju i financiranju stranih terorističkih boraca”, istaknuli su i dodali da je pored njega još četvero bh. građana osuđeno u 2015. godini za ulogu u regrutiranju ratnika ili njihovom pomaganju. Pohvaljen je i reis Kavazović zbog angažmana protiv pogrešnog tumačenja islama i istaknuto da su najvažniji predstavnici bošnjačkog naroda zajedno sa reisom osudili nasilni radiklaizam i terorizam diljem svijeta.