Published On: Pet, velj 11th, 2022

State Department: Mathew Palmer nastavlja biti angažiran u rješavanju izbornog zakona u BiH, dajemo mu snažnu podršku

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju da u BiH svaki građanin ima pravo birati i biti biran, poruka je iz State Departmenta u odgovoru na upit agencije Patria.

Pregovori o izbornom zakonodavstvu uz posredovanje SAD/EU su u ćorsokaku. Mnogi politički stručnjaci i analitičari ocjenjuju da je jedan od razloga neuspjeha nedostatak jasne strategije reforme američke administracije. Patria je upitala State Department pitali možemo li očekivati ​​drugačiji pristup u budućim pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini?

“Kao što je državni tajnik Antony Blinken napomenuo u svom pismu Predsjedništvu BiH prošlog proljeća, sada je vrijeme da se fokusiramo na osnovne, ali smislene i ostvarive reforme vladavine prava, izborne i ekonomske reforme. Sjedinjene Države, EU i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju Bosnu i Hercegovinu (BiH) u njenim naporima da osigura da svi njeni građani mogu glasati i kandidirati se na izborima bez diskriminacije”, kaže se u odgovoru glasnogovornika State Departmenta na upit novinske agencije Patria.

Dodaju da su, zajedno s OSCE-om, ujedinjeni u podršci pravovremenom usvajanju i provedbi ključnih tehničkih reformi u BiH koje su neophodne kako bi se osiguralo da izborni ishodi istinski odražavaju volju naroda.

“Sporazumi na kraju zahtijevaju političku volju uključenih strana, a nikakvo posredovanje ne može donijeti uspjeh ako političari nemaju dovoljno povjerenja jedni u druge da naprave kompromise u dobroj vjeri u širem interesu zemlje. Vjerujemo da siječanjske diskusije u Neumu predstavljaju osnovu stranama za dalje razgovore i ohrabrujemo lidere da nastave dijalog radi deeskalacije političkih tenzija i poboljšanja funkcionalnosti institucija BiH. Reforme za poboljšanje integriteta izbora su također od suštinskog značaja za održavanje povjerenja birača i suzbijanje izbornih prevara. Očekujemo od svih stranaka da se bore protiv korupcije i da podrže donošenje zakona u tom smislu u Parlamentu”, kaže se u odgovoru.

Novinari su ih podsjetili na pismo senatora Jeanne Shaheen i Rona Johnsona, koji su od Karen Donfried, šefice Matthewa Palmera, tražili promjenu pristupa ovom pitanju, baš kao što su to tražili i dio bošnjačke javnosti, ali i neke političke stranke.

Iz State Departmenta na pitanje možemo li očekivati ​​da će SAD od sada inzistirati na tome da se razgovori o reformama vode unutar institucija Bosne i Hercegovine kažu: “Uvijek smo inzistirali da izabrani i imenovani dužnosnici ispunjavaju svoje obveze i provode ključne izborne, ekonomske i reforme vladavine prava kroz institucije BiH”.

“Žalimo što više od 10 godina nakon presude Sejdić-Finci još nisu usvojene ustavne promjene koje bi omogućile svim građanima BiH da se kandidiraju za najviše funkcije u zemlji. Ovaj neuspjeh nije u skladu s odabranim putem BiH u EU. Tijekom protekle godine naši razgovori sa stranačkim liderima, civilnim društvom i dužnosnicima u institucijama BiH imali su za cilj izgraditi političku volju neophodnu za postizanje sporazuma da se krene naprijed s reformama koje bi poboljšale kvalitetu demokracije u BiH i pomogle da se izbori vjerodostojno provode i da rezultati odražavaju volju ljudi”, rečeno je u odgovoru.

Ističe se da koje god reforme se e dogovore, one također moraju biti razvijene uz pune i istinske konzultacije sa svim zainteresiranim stranama – što znači da moraju proći i javnu raspravu.

Glasnogovornik State Departmenta za Patriju je komentirao i poziciju samog Palmera, oko kojeg je javnost u BiH podijeljena. Međutim, iz Washingtona mu daju punu podršku.

“Matthew Palmer nastavlja biti angažiran na ovim pitanjima, pomažući okupljanju stranaka za rješenje u skladu s demokratskim principima oko kojih se sve političke stranke u BiH mogu složiti. State Department u potpunosti podržava njega i njegov rad u ovoj oblasti”, istaknuto je u odgovoru.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Samo nasa bratska i prijateljska Amerika moze rijesenje da nametne.
🇺🇲❤🇺🇲

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Jel vam bratska kad baca bombe po afganistanu, siriji itd.?

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Naravno,uvijek braca i zauvijek braca.Te tamo sto su braca Ameri tamanili su i zasluzili to.Amerika nikog nece tuci bez razloga.

Neka je Bog blagoslovi🇺🇲❤🇺🇲

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Pa i oni su Amerikance tukli , samo malo modernije sa avionima.Kada se uzme sve, opet nerijeseno 1: 1.

Last edited 3 mjeseci prije by Kiklop
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Ih što je tebi zao krmak tih muslimana …

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Taj rektalni alpinizam, po kojem ste poznati i priznati, neće vam pomoći u stvaranju unitarne BiH. Što više on vam je kontraproduktivan jer nitko ne voli rektalne alpiniste, pa ni Amerikanci.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
3 mjeseci prije

RBIH KASNIJE RB NEMOZE I NIJE UNITARNA…TI SE RAZUMIJEŠ U UNITARIZAM KO MARA U KRIVOG ČOMAGU

Robinzon
Robinzon
3 mjeseci prije

Fakat ste bolesno smiješni sa ovi preseravanjem oko brisanja komentara jer vam ne liježu po vašem ćeifu.

Robinzon
Robinzon
3 mjeseci prije

Ljudi dozvolite da netko ima drukčije mišljenje od vas i vaših modova.
Ako ćete me brisati OK.
Ali onda se pitam zašto ne bripšete komentare koji su očigledan govor mržnje.

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

The Economist: BiH je na rubu raspada; Bošnjaci biraju Komšića – ljubitelja maršala Tita – za hrvatskog člana Predsjedništva. MOŠNJE PROČITANI STE, ZAPAD IMA DRUGE PLANOVE S VAMA🤣

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Providno….imali ste 4 godine…nisu NJOFRA i zloba MILOŠEVIĆ uspjeli…1991 do 1994

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Ha ha baba vanga

Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

SAMO CIJELA BOSNA JEDNA IZBORNA JEDINICA…POVRATAK RBIH KASNIJE RB JE NEMINOVAN…

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Palmer, Srpski zet nije rasista, al kažu da najviše mrzi kineze i muslimane..