Published On: Pet, pro 4th, 2015

STARI, DOBRI "MIROTVORAC": Poziv na borbu protiv radikalizma, potpisao i Ejup Ganić, čovjek koji je u Alžiru poticao radikale na "osvetu"

Hvale vrijedan prijedlog Izjave usaglašen je na sastanku društvenih i političkih lidera sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem koji radi ogromne napore kako bi sve moguće simpatizere terorizma u BIH odvratio od takvih namjera. Međutim dojam ovoj Izjavi kvari činjenica da ga je potpisao i Ejup Ganić, čovjek protiv kojeg nikada nije pokrenuta istraga zbog poticanja na terorizam u Alžiru za vijeme dok je bio visokopozicionirani dužnosnik BIH. Naime nakon njegovog govora i povika u Alžiru  kada se obratio tamošnjoj javnosti rječima “Braćo ubijaju nas po Bosni, osvetite nas” pobijeni su franjevci u jednoj francuskoj misiji u Alžiru a poslije njih i hrvatski radnici u toj zemlji. Ganić je inače građanin Sandžaka a ne BIH i ni do danas nije jasno kako je stekao BH državljanstvo.
Cijeli slučaj je u Hrvatskoj kojom je tada vladao Mesić zataškan iako su hrvatski diplomati iz Alžira izvjestili predsjednički ured. Niti BH  vlasti nisu nikada istražile Ganićevo poticanje na terorizam. O tome je tek nešto pisao Inoslav Bešker u Jutarnjem listu.
“Želimo potvrditi da je Islamska zajednica još 2007. godine usvojila svoje deklaracije u kojima je kazala da tumačenje vjere u BiH mora biti kako su naši preci naučavali na ovim prostorima. Osuđujemo svaki vid pozivanja na mržnju i na nasilje”, rekao je ovom prilikom Husein ef. Kavazović.
Sličnog mišljenja je bio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
“Islam koji mi živimo je suprotstavljen ideologiji tekvira. Morat ćemo ponovo braniti našu vjeru, kulturu i sistem vrijednosti. Ovaj put se moramo suprotstaviti svakom obliku radikalizma i nasilnog ekstremizma i morat ćemo to učiniti institucionalno, intelektualno, moralno i politički”, kazao je Izetbegović.
Usaglašeni tekst Zajedničke izjave prenosimo u cijelosti.
“Mi, građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, svjesni naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za budućnost države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.
1. Najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u Bosni i Hercegovini, Evropi, u muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu.
2. Izražavamo odlučnost da se institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstavimo svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, bez obzira na to od koga i s koje strane dolazili. Posebno ističemo potrebu intenziviranja aktivnosti na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti kojim će se ubrzano otklanjati nepravda i nejednakost i drugi izvori frustracija i radikalizacije u društvu.
3. Od svih nadležnih institucija u državi zahtijevamo da se, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, beskompromisno suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi.
4. Ponosni na svoju višestoljetnu vjersku tradiciju i opredijeljenost za suživot, poštujući Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zahtijevamo od svih nadležnih u bosanskohercegovačkom društvu i u bošnjačkom narodu, kao i od svih i nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici i Bosni i Hercegovini, da se beskompromisno suprotstave svakoj isključivosti, radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu, jer su, sa stanovišta islama, u kojem je strogo zabranjena prisila u stvarima vjere, neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima.
5. Od vlasti muslimanskih zemalja očekujemo da poštuju našu vjersko-obrazovnu tradiciju, institucije i autonomiju i sarađuju s državnim institucijama Bosne i Hercegovine i s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini u pogledu naučne, vjersko-obrazovne i studentske razmjene.
6. Od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekujemo da cijene naše autentično povijesno iskustvo i naš identitet za čije smo očuvanje platili visoku cijenu i položili mnogo života, da cijene našu vjersku/islamsku i evropsku samosvijest, koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu, da nastave poštovati ove principe kako se ne bi među muslimanima Bošnjacima razvijalo sektaštvo i vjerski razdor.
7. Od lidera evropskih zemalja, posebno članica Evropske Unije, u kojima su muslimani manjina,očekujemo da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima i neprijateljima civilizacije.
8. Od međunarodne zajednice očekujemo da se, uporedo s legitimnom borbom protiv terorizma, angažira i na uklanjanju političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi prema muslimanskim narodima i zemljama, budući da takve nepravde doprinose porastu siromaštva, očaja i beznađa, kao pogodnog tla za pojavu ektremizma.
9. Od muslimana u Bosni i Hercegovini, kao i od muslimanskih zajednica u Evropi, očekujemo da ostanu dosljedni svojim tradicionalnim i univerzalnim moralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima islama, da se distanciraju od svakog radikalizma, da se suprotstave svakom obliku nasilja i da ih nepravda, koje u ovom nesavršenom svijetu uvijek ima, nikada i nigdje ne navede na postupke koji mogu povećati nepravdu i zlo, kako drugima tako i njima samima.
Tekst Izjave potpisalu su:
Bakir Izetbegović ( bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA), Husein Kavazović (reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH), Šefik Džaferović (drugi zamjenik predsjedavajućeg PD PSBiH), Safet Softić (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH), Husejn Smajić (privrednik), Hasan Čengić( predsjednik Sabora IZ u BiH), Denis Zvizdić (predsjedavajući Vijeća ministara BiH), Melika Mahmutbegović (potpredsjednica FBiH), Hilmo Neimarlija (profesor FIN-a u Sarajevu), Mustafa Cerić (predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa), Ejup Ganić (bivši predsjednik FBiH), Haris Silajdžić (bivši član Predsjedništva BiH), Halid Genjac (šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH), Beriz Belkić (član Predsjedništva SBiH), Fadil Novalić (premijer Federacije BiH), Ramiz Salkić (potpredsjednik RS-a), Fikret Karčić (profesor FIN-a u Sarajevu), Razim Čolić (direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ u BiH), Enes Karić (profesor na FIN-u u Sarajevu), Nedžad Mulabegović (Preporod), Enes Ljevaković (sarajevski muftija), Fuad Sedić (islamski učenjak), Zuhdija Hasanović (dekan FIN-a u Sarajevu), Halil Mehtić (dekan IPF-a u Zenici), Fahrudin Radončić (predsjednik SBB-a), Amer Jerlagić (predsjednik SBiH), Nermin Ogrešević (načelnik Cazina), Sefer Halilović (osnivač BPS-a i ratni general ARBiH), Dženan Đonlagić (šef Kluba DF-a u PD PSFBiH), Dževad Hodžić, Senadin Lavić (profesor na FIN-u i predsjednik Preporoda), Munira Subašić (predsjednica Udruženja Majke Srebrenice), Selmo Cikotić (bivši ministar odbrane BiH), Esad Delić, Almin Škrijelj, Saud Kulosman i Hajrudin Šahić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare