Stanovnici Kosova moraju imati dvije osobne iskaznice za ulazak u BiH

Doći s Kosova u Srbiju – jednostavno je, i zahtjeva samo osobnu iskaznicu Kosova. Doći s Kosova u Bosnu i Hercegovinu – složeno je i uzima vrijeme i novac. Sloboda kretanja otežana, a trgovina između ova dva prostora – gotovo onemogućena, donosi N1.  Bosna i Hercegovina i Kosovo – između ova dva prostora stoji mnogo administracije i papirologije – a malo trgovinske razmjene.

“Kosovo i Albanija su bile jedine zemlje s kojima je BiH imala uvozno-izvozni suficit. Mi smo u prvoj godini kada je uveden taj rigorozni vizni režim izgubili, uvozno-izvozna razmjena je spala za neke ogromne cifre. Biznismeni s Kosova su apelirali da se to promjeni u želji da se nastavi ta suradnja, znači BiH je izvozila svoje proizvode tamo, ovako – to tržište je preuzela Srbija”, otkriva Nihad Kreševljaković, javlja N1.

Prema podacima Agencije za Statistiku Kosova, glavni partneri za izvoz u zemlje obuhvaćene srednjoeuropskim ugovorom o slobodnoj trgovini u kolovozu prošle godine bili su: Albanija, Makedonija, Srbija sa 9,4 posto učešća i Crna Gora. Uvoz na Kosovo u istom razdoblju iznosio je 76,9 milijuna eura, a zemlja s najvećim učešćem uvoza je Srbija s 14,8 posto, potom Makedonija i Albanija te BiH na četvrtom mjestu sa 3,2 posto učešća.

Stanovnici Kosova granicu sa Srbijom mogu preći noseći isključivo osobnu iskaznicu izdanu na Kosovu. Prema BiH ne mogu produžiti jer je na našoj granici taj dokument nevažeći. Za ulazak je potrebna viza. Cestovna udaljenost i kilometraža između Sarajeva i Prištine je oko 400 km. Da bi prešli tu kilometražu, građani BiH moraju preći još nekoliko stotina kilometara, jer se kosovske vize neophodne za ulazak izdaju u Tiranu, Skoplju, Istanbulu i Zagrebu. Mirela Tahirović, studentica u Sarajevu posjeduje osobnu iskaznicu Kosova, osobnu iskaznicu Srbije i putovnicu Srbije. S osobnom iskaznicom Kosova može u Srbiju, a s osobnom iskaznicom Srbije i do Bosne i Hercegovine.

“Ukoliko državljanin, odnosno građanin Kosova želi doći u BiH, a nema srbijansko državljanstvo, oni mogu vizu uzeti u Skoplju, Tirani i mislim u Zagrebu, nisam sigurna. Međutim jedan veliki apsurd je da iako su više zategnuti odnosi Srbije i Kosova, u Srbiju građani Kosova mogu legalno ući s kosovskom osobnom iskaznicom, pri tome na granici dobiju potvrdu i to je to, dok u BiH ne mogu uopće dolaziti bez vize ukoliko nemaju srbijansko državljanstvo”, objašnjava Tahirović.

“Odnosi između BiH i Kosova, ne znam možemo li uopće govoriti o tome zato što ne postoje. Vi kad tražite vizu za BiH nećete je dobit u putovnici zato što ne priznaju putovnicu, ne priznaju da postojite. Dobijete to na nekom bijelom papiru, i taj bijeli papir vam se oduzme u trenutku kad napuštate BiH”, kaže glumac Alban Ukaj.

Osim što otežavaju slobodu kretanja stanovnika ovih prostora, specifični propisi o graničnim prelazima i potrebnih dokumentima, umanjuju i trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova. Istovremeno, takvih prepreka nema između Srbije i Kosova.